Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny energií klesají. Mnoho lidí ale bude mít zálohy ještě vyšší

Zemní plyn
Zemní plyn
Foto: Pixabay

I když poslední zprávy napříč trhem hovoří o poklesu cen energií o 10 až 30 %, netýká se to zdaleka všech a ihned. V reálném vyúčtování od dodavatelů totiž chodí nové rozpisy záloh o stovky procent vyšší. Důvod je čistě pragmatický. Dodavatelé nezlevňují vždy všechny své produkty najednou a u téměř všech smluv na dobu určitou máte nastavenou automatickou prolongaci do jiné produktové řady nebo do právě aktuální ceny daného produktu.

„Od ledna roku 2022 je platná novela energetického zákona, která u nových smluv definuje maximální délku závazku na 3 roky včetně prolongací. Pokud poté mezi dodavatelem a spotřebitelem nedojde k uzavření nové smlouvy, přechází spotřebitel do režimu doby neurčité. Jinými slovy, spotřebitel, který uzavře smlouvu na dva roky, může mít prolongaci pouze v délce jednoho následujícího roku a pak přechází do režimu doby neurčité,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo společnosti Kalkulátor.cz.

Kdo nezná podmínky své smlouvy, měl by si je co nejdříve pročíst a zkontrolovat. Každý dodavatel uvádí tuto informaci v dokumentaci, kterou zákazník podepisuje. Někteří dodavatelé ji uvádějí ve smlouvě, jiní ve všeobecných obchodních podmínkách. Proč je tato informace důležitá a měl by ji každý zákazník znát? Protože to je hlavní důvod, proč vám dodavatel nemusí dávat vědět, že se bude něco měnit a v průběhu roku může přijít nový rozpis záloh, kde vám dodavatel výrazně zvýší zálohu. Bohužel zpětně už se proti tomu nedá dělat nic a pamatujte, že prolongaci lze vypovědět 20 dnů před datem zahájení platnosti obnovené smlouvy.

Možnost podání výpovědi ale spoustu lidí propáslo a smlouva se automaticky prodloužila, co s tím

„V tomto případě jsou možnosti značně omezené. První variantou je zkusit oslovit současného dodavatele a požádat o lepší nabídku. Zákazník by si měl nabídku srovnat s konkurencí, ideálně za pomoci služeb nezávislého srovnávače typu Kalkulátor.cz, kde zjistí, jaká je aktuální cena energií na trhu. Druhá možnost je zjistit si výši sankce za předčasné ukončení smlouvy, a pokud úspora u konkurence tuto sankci pokryje, nebo dokonce převýší, může zákazník ušetřit přechodem k jinému dodavateli téměř okamžitě, ještě před topnou sezónou,“ říká Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz.

Další důvod, proč se faktury zdraží všem, je v cenách distribuce. Už teď víme, že se na zákazníky vrátí v plné výši poplatky za obnovitelné zdroje, které činí 599 Kč s DPH za každou spotřebovanou megawatthodinu. U průměrné domácnosti se spotřebou elektřiny kolem 2,5 MWh za rok bude roční navýšení o tento poplatek o bezmála 1 500 Kč. U domácnosti, která elektřinou i topí a má spotřebu kolem 10 MWh, bude toto navýšení o téměř 6 000 Kč. Navíc i u ostatních distribučních poplatků se neočekává zlevňování. Odhad nové výše ceny za distribuci energií oznámí ERÚ v říjnu, definitivní rozhodnutí pak padne během listopadu. Odborníci očekávají růst distribučních poplatků v rozmezí mezi 20 a 30 %.Jak tato změna může vypadat v číslech

Letos za distribuci elektřiny zákazníci platili průměrně 1 600 Kč. Podle zmiňovaného odhadu pro rok 2024 se poplatek za distribuci může zvýšit na 1 900 Kč za MWh. Rovněž se zvýší poplatek za systémové služby z letošních 113 Kč na 136 Kč u MWh elektřiny. Po sečtení POZE a nárůstu distribuční složky se tak ceny elektřiny příští rok domácnostem navýší průměrně o 840 Kč za MWh bez DPH. Pokud by však došlo k navýšení distribuční složky až o 30 %, ceny elektřiny by se zvedly o více než 1 000 Kč za MWh bez DPH.

Změna ceny bude i u plynu

„I přesto, že se cena distribuce plynu zvýší o desítky Kč na MWh, finální cena plynu, kterou zákazníci zaplatí, bude o více než tisícovku za MWh nižší, než je cena aktuální. Například domácnost, jejíž roční spotřeba plynu nepřesáhne 1,89 MWh, bude platit za distribuci o 50 Kč za MWh více. Cena za samotný zemní plyn však bude o 800 Kč nižší než předchozí zúčtovací období. Celková částka, kterou tato domácnost za plyn zaplatí, se bude pohybovat kolem 2 300 Kč bez DPH za MWh. Je to přibližně o 700 Kč bez DPH méně,“ doporučuje Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz.

Jak se s tím vypořádat

V prvé řadě zjistit, kdy končí smlouva na energie, zda se automaticky prodlužuje a za jakých podmínek. Následně využít srovnávač a porovnat si nabídky jednotlivých dodavatelů. K srovnání cen elektřiny nebo plynu stačí poslední vyúčtování (faktura). Na základě těchto informací pak můžete zvolit vhodného dodavatele.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.