Situace v ČR je alarmující, varuje ekonomka

Ministerstvo práce a sociálních věcí v březnu zveřejnilo výzkum, který se týká počtu bezdomovců v České republice. Z něj vyplývá, že počet lidí bez domova je dvojnásobný oproti původním předpokladům. Jak ale poukazuje ekonomka Ilona Švihlíková, do problémů může spadnout mnohem více lidí.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle informací ministerstva práce se celkový počet bezdomovců nyní odhaduje na 68,5 tisíce osob. V ČR podle těchto odhadů tak na ulici žije 6,7 osoby v přepočtu na tisíc obyvatel. Alarmující je množství lidí bezprostředně ohrožených ztrátou bydlení.

„Situace je na hraně a nezlepšuje se. Sedmdesát tisíc lidí už je číslo, které je potřeba brát velmi vážně," uvedla pro Český rozhlas ekonomka a vedoucí katedry politických a společenských věd na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Ilona Švihlíková.

Poukazuje na to, že člověk se na ulici dostane dvěma způsoby – jednou z nich je zadlužení, které muže vzejít i z malých částek. Druhým faktorem je nezaměstnanost. „Jakmile se v rodině objeví dlouhodobá nezaměstnanost, cesta na samé dno je poměrně rychlá," varuje ekonomka.

Bezdomovci se ale mohou stát i pracující lidí. „Výdaje na bydlení tvoří významnou položku výdajů. Lidé okolo minimální mzdy nebo těsně nad ní jsou tři kroky od ztráty bydlení. Stačí krátký výpadek a už je zle," vysvětluje Švihlíková.

To podle ní dokazuje, že mezilidská sociální síť není tak pevná, jak se nám zdá. „Jakmile jednou propadnete, cesta zpět je prakticky nemožná," varuje. Pozornosti by také nemělo ujít, že v ohrožení bezdomovectvím se nachází dalších 120 000 lidí. 

Témata: bezdomovci | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky