Lidé v nouzi dostanou kromě potravin i nádobí a oblečení

Ministerstvo práce a sociálních věcí navýšilo rozpočet projektu „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám II“ na téměř 240 milionů korun. Zároveň došlo k rozšíření sortimentu pomoci. Kromě potravin a hygienických potřeb dostanou lidé v nouzi také domácí potřeby a textil.

Ilustrační fotografie
reklama

„Rozpočet projektu jsme z původních zhruba 103 milionů korun navýšili víc než dvojnásobně kvůli velkému zájmu zapojených charitativních organizací a potravinových bank, respektive jejich klientů. Nejčastěji jsou to maminky s dětmi v azylových domech nebo lidé bez domova, “ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Do projektu je aktuálně zapojeno pět charitativních organizací (Charita ČR,
Naděje, Diakonie SKP ČCE, Slezská diakonie a Diakonie Církve bratrské), 11 potravinových bank, které na distribuci spolupracují s celou řadou neziskových organizací, a město Jindřichův Hradec.

Lidé v nouzi obdrží základní potraviny (masové konzervy, těstoviny, rýži, cukr apod.) a hygienické potřeby (zubní kartáčky, pasty, šampóny, mýdla atd.). Rodiny s malými dětmi dostanou kojenecké výživy, příkrmy pro děti s masem a přesnídávky.

„Nově jsme zařadili také hrnce, talíře, příbory a pomůcky k úklidu. Z textilních výrobků pak ručníky, osušky, prostěradla, utěrky, ponožky a spodní prádlo, které je obzvlášť nedostatkovým zbožím - charity ho totiž z darů většinou nezískají. V zimě počítáme s distribucí šál, čepic a rukavic,“ doplnila ministryně.

Dosud se v tomto projektu rozdalo cca 580 tun potravin za 34 milionů korun, hygienické potřeby v hodnotě 22 milionů korun, domácí potřeby za 3,5 milionu korun a textil za přibližně 5,5 milionu korun.

Projekt „Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám II“ poběží do konce září 2018. Je financován z Operačního programu potravinové a materiální pomoci v rámci Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) a ze státního rozpočtu. Je zaměřen na osoby bez domova, osoby ohrožené ztrátou bydlení, materiálně deprivované rodiny s dětmi, neúplné rodiny s nízkou pracovní intenzitou a další osoby ve vážné sociální nouzi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky