Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalouska vyšetřuje policie! Je podezřelý z korupce

Detektivové z protikorupčního útvaru podle zjištění Práva začali v uplynulých dnech šetřit ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska kvůli možné korupci. Informace přineslo úterní vydání Práva.

Prověřují podezření, že na sklonku roku 2008 ještě coby šéf resortu financí za lidovce ve vládě Mirka Topolánka (ODS) povolil internetové kurzové sázky, za což měl údajně dostat od šéfa investičtní skupiny Penta Marka Dospivy několik milionů korun. Do majetkové struktury Penty totiž patří i sázková společnost Fortuna, která o povolení dlouhodobě usilovala. V souvislosti s okolnostmi vydání povolení internetového sázení už totiž zahájila úkony trestního řízení, což v praxi znamená, že považuje podezření za důvodné. Zahájení oficiálního prověřování Právu potvrdili mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová i šéf protikorupční policie Tomáš Martinec. "Prověřování vedeme pro podezření z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímaní úplatku a také uplácení," uvedl bez dalších podrobností Martinec. TOP 09 v roce 2009 obdržela jedenáctimilionový sponzorský dar od brněnského podnikatele Dušana Novotného a v podnikatelských kruzích už se delší dobu spekuluje o tom, zda ve skutečnosti nešlo právě o peníze od Penty. Tu s Novotným spojuje fakt, že od něj v roce 2004 odkoupila síť lékáren, kterou založil. Policisté teď podle informací Práva prověřují, zda peníze Penta coby vlastník Fortuny neposlala na účet TOP 09 skrze prostředníka, kterým by podle ní mohl být Novotný.

Témata:  korupce Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.