Proč nebyl Kalousek nikdy stíhán? Vymyslel prý tento systém

Nadační fond proti korupci vydal před několika týdny knihu s názvem "Miroslav Kalousek a 20 let jeho úřednických a politických her". Komentátor Karel Hvížďala se na základě této knihy ohlédl za dosavadním politickým působením exministra financí a prozradil, proč Kalousek neodejde z politiky a proč nebyl nikdy trestně stíhán.

reklama

Kalousek nastoupil do velké politiky hned po listopadových událostech v roce 1989, podle komentátora ale až v roce 1998, kdy se stal náměstkem ministrů obrany pro rozpočet a akvizice za KDU-ČSL, mohl začít rozhodovat skutečně o velkých penězích.

Prsty měl prý skoro ve všech sporných zakázkách: "V nákupu 1160 padáků VTP 100 za 110 milionů, které byly nefunkční, (...) stál za nákupem štábního informačního systému asi za jednu miliardu a za výměnou deseti letadel Mig-29 za jedenáct vrtulníků Sokol, které byly pro záchrannou službu nevýhodné, v hodnotě asi jedné miliardy. Byl spojen s nezdaněním hazardu, jehož roční přiznaný obrat činí asi 100 miliard, s nákupem čtyř letadel CASA za 3,5 miliardy, která jsou údajně předražená o 658 milionů, s prodejem kasáren na Náměstí republiky v Praze, z kterého jsme kvůli špatným smlouvám nezískali v důsledku snad ani korunu, stejně tak jako s medializovanými kauzami Diag Human či gripenů," vyjmenovává ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz Hvížďala.

Komentátor následně poukazuje na to, že i přes toto všechno proti Kalouskovi nikdy nebylo zahájeno ani trestní stíhání. "Zákulisní hráč Kalousek vymyslel jednoduchý, ale dokonalý systém, který byl - jak kniha dokazuje - postaven na dvou pilířích: Prvním pilířem bylo přenesení právní odpovědnosti ze sebe na podřízené. Druhý pilíř zase stál na zamezení pořizování vojenské techniky přímo od výrobce: proto armáda byla nucena využívat služeb prostředníků. První pilíř zajistil beztrestnost ministra a jeho náměstků. Druhý pilíř zajistil moc nad prostředníky, z nichž nejmocnější byl Kalouskův přítel Richard Háva," tvrdí komentátor.

Proto podle něj mohl Kalousek přežít tři ministry obrany a stal se nepostradatelným. "Trestní odpovědnost nesli jen tzv. zadavatelé veřejných obchodních zakázek, což bylo několik anonymních úředníků: čím byli anonymnější, tím byli mocnější," tvrdí Hvižďala s tím, že tento "systém, který mu (Kalouskovi) umožnil zbavit se totálně odpovědnosti a přitom o všem rozhodovat," vymyslel právě Kalousek.

"To byl zřejmě taky důvod, proč ztratil nervy, když bylo zahájeno trestní stíhání proti bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové: tím byl totiž napaden princip systému, který Kalousek vymyslel a který, kdyby byl prolomen, mohl skončit i trestním stíháním dalších protagonistů včetně Kalouska ve věcech, které ještě nejsou promlčené," píše na serveru komentátor.

Z knihy podle komentátora také vyplývá, proč nebyl Kalousek nikdy ani trestně stíhán. "Pomocí předražených a někdy i zbytečných zakázek byly financovány všechny relevantní politické strany. Tím se stal Kalousek v naší politické krajině skoro pro všechny hráče nepostradatelný a skoro na všechny tudíž i něco věděl, peníze sám prý rozděloval, proto nikdy nikdo proti němu nevypovídal," tvrdí Hvížďala.

Další podobný hráč se v české politické krajině prý zatím neobjevil a je tedy pravděpodobné, že Kalousek z politiky jen tak snadno neodejde. "Ohrozit by ho mohlo leda hnutí ANO Andreje Babiše, kdyby na jeho hru nepřistoupilo. To ale Miroslav Kalousek dozajista při své inteligenci ví a zřejmě proto si i v tomto hnutí brzy najde slabší hráče, kteří ho budou potřebovat," uzavřel Hvížďala.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky