Putin vyměňuje korupci za loajalitu. Novinář odhaluje špínu v Kremlu

"List Rossiiskaya Gazeta před pár dny zveřejnil dlouhý rozhovor s ředitelem kanceláře ruského prezidenta Sergejem Ivanovem. Když byl dotázán na korupci řádící v nejvyšších mocenských patrech, Ivanov bez mrknutí oka odpověděl: Nejhorší korupce je mezi politiky," připomíná na úvod svého komentáře Andrej Malgin, ruský novinář, literární kritik a blogger. Na serveru Moscow Times zpranýřoval stávající korupční prostředí v Putinově režimu.

Vladimír Putin
reklama

Proces s Navalným

"Jak Ivanov vysvětlil, problém leží níže. Máme velké množství každodenní korupce napříč povoláními. Každý by si měl uvědomit, že když úplatky berou třeba lékaři a učitelé, jedná se také o korupci, prohlásil Ivanov. To pochopitelně každý ví. A situace je ještě horší v byznys sféře. Skvělým příkladem je šest žalob, které úřady vznesly vůči opozičnímu lídrovi Alexiji Navalnému, který se snažil pasovat do role hlavního protikorupčního bojovníka zaměřujícího se na vysoké vládní činitele. Bohužel pro něj, on sám byl dříve byznysmen," připomíná komentář.

"Za účelem diskreditovat Navalného a jeho odhalování korupce v nejvyšších patrech, vyšetřovatelé dostali za úkol vytáhnout jeho minulé obchodní smlouvy. Pak z nich úřady vyvodily paušální obvinění s tvrzením, že byly nevýhodné, a udělaly z Navalného zloděje. Bohužel, experti se naivně snažili soudce přesvědčit, že když jeden obchodník platí tomu druhému za zboží a služby, jde o obchodní dohodu, nikoliv o korupci," píše Malgin.

"Není to korupce, vysvětlovali, pokud z dohody jedna strana vyjde lépe než druhá a účastníci sami si určí, co je férová cena v rámci dokumentu nazývajícího se kontrakt, který oba podepíšou atd. Soudce takovou argumentaci slyšet nechtěl. Stalo se tak z důvodu, že si ho někdo z vyšších míst zavolal a řekl mu: Podívej, chceme, abys uznal Navalného vinným z korupčních obvinění. A to vše kvůli tomu, že Navalnij rozkrýval korupci mezi vrcholnými vládními představiteli," uvádí blogger.

"Vyšetřování Navalného ilustruje, co zakládá skutečnou korupci - nevýhodné státní zakázky, v nichž polovina ceny padne na provize představitelů s pohádkovými platy žijících v osobních palácích, které stojí stovky milionů dolarů, v apartmánech v Miami, kde jsou chráněni před zrakem výběrčích daní a tak můžeme pokračovat," zuří Malgin.

Putin vyměňuje korupci za loajalitu

"Korupce je ve skutečnosti páteří mocenské hierarchie prezidenta Vladimira Putina. Vymítíte korupci a celý systém okamžitě zkolabuje. Je to z důvodu, že Putinovým hlavním principem je loajalita výměnou za korupci. Proto Putin umožňuje představitelům krást - podporuje to a říká: Dělejte si, co chcete, dokud jste mi loajální. Ale chraň bůh, v momentně, kdy činitel projeví jistou neloajálnost, může si být jistý, že protikorupční mechanismy, o nichž hovoří Sergej Ivvanov, se s velkou pýchou dají do pohybu. Avšak rozhodně ne dříve," deklaruje komentář.

"Extrémně složitý systém neoficiálních plateb a úplatků propojuje ruské představitele na všech úrovních se všemi odnožemi byznysu, od těch nejmenší po největší. Ten systém také propojuje činitele navzájem, protože si platí nejen za povýšení či jmenování na lukrativní pozice, ale také za výkon běžných úkonů, které spadají do jejich popisu práce," uvádí kritik.

"Znám například jednoho starostu, který se setkává pouze s lidmi, které mu za toto privilegium zaplatí. A nejen místní byznysmeni uhradí tento poplatek, ale též hlavy jednotlivých městských obvodů zaplatí za to, aby mohly být vyřešeny problémy, které spadají do jejich kompetence. V dnešním Rusku je však mnohem pravděpodobnější, že na rozdíl od vládních činitelů budou obviněni protikorupční aktivisté, lékaři a učitelé," uzavírá Malgin.

EuroZprávy.cz a MoneyMAG.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky