Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nemají peníze na dovolenou v zahraničí. Většina zůstane doma

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Většině Čechů nezbývají peníze na to, aby jeli na dovolenou do zahraničí. Alespoň to vyplývá z ankety na webu TN.cz, kde tuto variantu zvolila naprostá většina hlasujících. Výsledky ale potvrzuje i průzkum pro společnost Provident Financial, který tvrdí, že Češi nemají na dovolenou peníze a každý druhý ji stráví doma.

Celých 71 procent hlasujících odpovědělo v anketě na otázku "Můžete si dovolit dovolenou v zahraničí?" záporně, tedy že jim na ni nezbývají peníze. Jednou ročně si prázdniny v zahraničí dopřeje 14 % hlasujících. Pouhých 10 % lidí se na zahraniční dovolenou vydá klidně i dvakrát ročně. Pěti procentům lidí se podaří na dovolenou v cizině našetřit maximálně jednou za dva roky.

Podle mezinárodního průzkumu agentury GfK pro společnost Provident se letos hodlá vydat do zahraničí 14 % Čechů. Naopak více než polovina nepojede o prázdninách nikam, maximálně na chatu nebo chalupu.

U Čechů převažuje trend trávit dovolenou v tuzemsku. Některou z českých destinací zvolí jako místo své dovolené přibližně pětina všech Čechů. Dovolenou v tuzemsku upřednostňují i další obyvatelé postkomunistických zemí, nejvíce Rumuni a Bulhaři, kteří za teplým mořem nemusejí cestovat za hranice.

Asi 43 % Čechů nemá na dovolenou peníze a neplánují si je ani půjčovat. Od finančních společností si hodlají půjčit na dovolenou jen 2 % lidí. Pětina lidí chce letos na dovolené utratit méně peněz, než v loňském roce.

"Ze zkušeností víme, že to tak nebude. Na dovolené je příliš mnoho lákadel v podobě výletů, suvenýrů a dobrého jídla, že málokdo odolá a podaří se mu vejít do původně plánovaného rozpočtu,“ řekl manažer marketingového výzkumu Providentu Macák. 

Témata:  dovolená Cestování

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy