Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny benzinu a nafty poletí i dál rapidně nahoru. Co nás čeká? +INFOGRAFIKA

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Jdou rapidně nahoru . Na přelomu ledna a února jsme se radovali, že cena benzinu a nafty v průměru klesla pod 30 korun. Jenže po pár týdnech je všechno úplně jinak. Cena pohonných hmot jde nahoru, výrazně roste zejména v posledních dnech.

37 a 34 haléřů. Právě o tolik v minulém týdnu zdražil nejprodávanější benzin natural 95 a nafta. A výraznému zdražování rozhodně není konec. Podle analytiků totiž i v tomto týdnu pohonné hmoty zdraží o desítky haléřů!

"Ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu v uplynulém týdnu stouply, když benzín zdražil o 3 % a cena nafty se zvýšila o 3,12 %. Česká koruna oproti americkému dolaru posílila o 0,6 %," uvedla analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová. "V nejbližším týdnu očekáváme nárůst cen pohonných hmot o několik desítek haléřů," dodala.

Podle posledních údajů společnosti CCS se natural 95 v průměru v Česku prodává za 32,12 koruny, nafta pak za 31,89 koruny. Nejdražší natural je v průměru u pump v Praze a na Vysočině (32,62 Kč za litr), nejlevnější pak v Královehradeckém kraji (31,78 Kč/litr). Nejdražší naftu natankujete v Jihomoravském kraji (v průměru za 32,64 Kč/litr), nejlevnější v Pardubickém kraji (31,42 Kč/litr).

Zajímá vás, jak se vlastně cena pohonných hmot tvoří, podívejte se na následující infografiku. Cenu benzinu a nafty u nás výrazně ovlivňují ceny na burze v Rotterdamu a také kurz koruny vůči dolaru (právě v dolarech se totiž v Rotterdamu tyto komodity obchodují). Pohyb cen se však na čerpacích stanicích projeví až po 2 až 3 týdnech, než se přes rafinérie dostanou na čerpací stanice.

Infografika ZDE.

V následující grafice se pak můžete podívat, z čeho přesně se cena benzinu a nafty skládá. Ceny jsou složené ze samotné ceny benzinu a nafty na burze v Rotterdamu, daně z přidané hodnoty, spotřební daně a marží obchodníků. Zhruba 35 až 40 procent ceny tvoří právě cena benzinu a nafty v Rotterdamu. Další výraznou položkou je spotřební daň, ta je u nafty je fixně 10,95 Kč za litr, u benzinu 12,84 Kč za litr. Nejnižší položku v ceně pohonných hmot tvoří marže obchodníků, dlouhodobý průměr distributorských marží je 2,50 Kč za litr. Poslední položkou v ceně, je DPH, 21 procent z celé ceny benzinu nebo nafty.

Složení ceny benzinu a nafty ZDE.  

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy