Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bez zvýšení DPH by se schodek prohloubil až o 15 miliard

Bez zvýšení DPH by se schodek prohloubil až o 15 miliard

Foto: Vlada.cz

O zhruba 15 miliard korun by se prohloubil deficit veřejných rozpočtů za rok 2012 bez provedených změn v DPH. Názory, že zvýšení snížené sazby DPH vedlo k poklesu inkasa této daně, jsou proto mylné, uvedlo v pondělí ministerstvo financí.

Zároveň se podle rezortu financí při meziročním srovnávání zcela ignoruje vliv změny legislativy v minulém roce. "Ten je zcela patrný z měsíčního inkasa v letech 2011 a 2012. Novela zákona o DPH účinná od dubna roku 2011 posunula okamžik uplatnění daně na vstupu, což vedlo k velkému nárůstu inkasa daně v květnu 2011," vysvětlil náměstek ministra financí pro daně a cla Ladislav Minčič.

To podle něho negativně ovlivnilo meziměsíční srovnání v květnu. "Pokud bychom tento mimořádný vliv zohlednili, inkaso DPH by do října meziročně vzrostlo o pět procent," doplnil Minčič s tím, že jednorázový výpadek v květnu ve srovnání s loňským rokem by měl být postupně vyrovnán v následujících měsících, čemuž nasvědčuje i vývoj v červenci až říjnu.

Z analýzy spotřeby v jednotlivých sazbách DPH, vycházející z údajů v daňových přiznáních, podle informací ministerstva financí jednoznačně vyplývá, že zvýšení nižší sazby z 10 na 14 procent nemůže být ani jednou z hlavních příčin výpadku inkasa.

Zatímco zvýšení snížené sazby vyvolalo podle náměstka Minčiče jen relativně malý pokles spotřeby a inkaso vzrostlo, spotřeba zboží a služeb v základní sazbě se prudce propadla. "Pokud bychom vycházeli z toho, že spotřebitelé vydali ve sledovaném období o 10,2 miliardy korun více na DPH ve snížené sazbě, pak by zvýšení snížené sazby vysvětlovalo pokles spotřeby v základní sazbě o asi 140 miliard korun z pouhých sedmi procent, a to nebereme v úvahu například nominální růst příjmů," uvedl Minčič. Proto je podle něho zřejmé, že zhruba 93 procent výpadku je zapříčiněno jinými faktory, jako jsou například snížení důvěry v ekonomice nebo situace v eurozóně.

Z výše uvedeného podle rezortu financí vyplývá, že bez změn v DPH v tomto roce by se schodek veřejných rozpočtů prohloubil o necelých 15 miliard korun. "Přes jistou skepsi ohledně využitelnosti takzvané Lafferovy křivky (podle které se v určitém bodě stává zvyšování daní kontraproduktivní, pozn. redakce) pro simulování výběru DPH je zřejmé, že jsme se nedostali napravo od pomyslného Lafferova bodu, jak se v médiích mylně opakuje, kdy zvýšení sazby způsobí pokles inkasa," tvrdí Minčič.

Podle jeho analýzy se Česká republika naopak stále pohybuje v levé části Lafferovy křivky, kdy růst sazby o 40 procent zvýšil inkaso o 24,3 procenta. Ministerstvo přitom nikdy nepočítalo s tím, že by toto inkaso rostlo o proporciálních 40 procent.

Témata:  Miroslav Kalousek DPH

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.