Kalousek: S Babišem vstoupilo do veřejného prostoru „totalitní zlo"

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek přiznal, že během svého politického působení udělal při hlasování dvě chyby. V rozhovoru pro Reflex také promluvil o tom, zda jeho strana postaví vlastního prezidentského kandidáta.

Miroslav Kalousek
reklama

Kalousek připustil, že vidí hned několik konkrétních lidí, kteří by se mohli při volbě stávajícímu prezidentovi Miloši Zemanovi postavit. „Ale žádného, jenž by mohl v té veřejné volbě zvítězit, protože nemá ten plebs-appeal... A v této chvíli se dostávám ke své velké obrovské politické vině, za kterou se stydím," uvedl šéf TOP 09.

Za dvacet let, kdy je v politice se prý „před pánembohem" nezodpoví ze dvou hlasování. „V obou případech jsem věděl, že hlasuji špatně, a přesto jsem zvedl ruku. První případ byl vznik krajů a druhý přímá volba prezidenta. Hlasoval jsem stádně a hlasoval jsem z alibismu," kaje se politik.

Omluvit ho prý nemůže ani mediální tlak, kterému byli politici vystaveni. „Všechny strany šly tomu tlaku naproti a dušovaly se, že přímou volbu prezidenta chtějí, přitom ji ve skutečnosti nechtěly. Jen doufaly, že jejich konkurent a soused bude o něco pevnější a statečnější a shodí to. Stydím se, že jsem tuhle hru hrál, a stydím se o to víc, že jsem byl už před hlasováním přesvědčen, že dělám chybu," přiznává Kalousek.

Všichni podle něj hráli hru, že chtějí to stejné jako veřejnost. „Jenže nikdo nechtěl být tím zločinným sousedem, jenž celý ten nesmysl shodí, a tak se přímá volba stala realitou. V okamžiku, kdy je mediální scéna v rukou Andreje Babiše, je přímá volba prezidenta v podstatě výsměch racionální úvaze. Většina bude totiž uvažovat tak, jak jí rozhodující média vymyjí hlavu," myslí si.

Právě s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem podle něj do veřejného prostoru vstoupilo „totalitní zlo". A s tím je podle něj třeba bojovat a upozorňovat na rizika, která by to mohlo přinést pro svobodnou společnost. „Totalitní zlo si koupilo rozhodující média a řadu dalších ovládá prostřednictvím inzerce. Úlohu veřejné kontroly tedy musí místo médií přijmout opozice. Ta však má dva handicapy: je logicky méně věrohodná než takzvaná nezávislá média a kromě toho má problém do takto ovládaných médií své názory dostat," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky