Ekonomika

Ilustrační fotografie

Podle ekonomů může česká ekonomika v roce 2015 růst nejrychleji z celé EU

Ekonomika

HSBC Bank opětovně zvýšila předpověď pro růst HDP České republiky na rok 2015. Ten předpokládá nově ve výši 3,8%, což by z České republiky učinilo nejrychleji rostoucí ekonomiku ze všech evropských trhů, pokrytých HSBC. Banka to zveřejnila ve své čtvrtletní analýze EUROPEAN ECONOMICS vydávané společně pro celou Eurozónu, Rusko a Turecko.

Ilustrační fotografie

Cena elektřiny by v příštím roce neměla růst

Ekonomika

Domácnosti i firmy si příští rok polepší. Cena silové elektřiny se již několik měsíců drží na historických minimech a výrazný nárůst ceny se nedá očekávat ani příští rok. Podle Virtuse Energy, která obchoduje s elektřinou, plynem a emisními povolenkami ve 22 zemích, může navíc cena ještě klesnout. Vloni se cena pohybovala nad hranicí 36 eur za megawatthodinu (980 korun) a před čtyřmi lety se cena jedné megawatthodiny na celý následující rok dotkla úrovně 60 eur (1633 korun). V porovnání s rokem 2011 jde o pokles o více jak 50 procent. Aktuálně se cena pohybuje na 29 euro za megawatthodinu (792 korun). Informuje společnost Virtuse Energy.

Ilustrační fotografie

Zkuste místo bytu koupit na pronájem kancelář

Ekonomika

Čím dál tím více z nás si uvědomuje, že při současném stárnutí populace není dlouhodobě udržitelný současný sociální systém. To pro dnešní generace v produktivním věku znamená nejistou penzi v minimální výši, která většině z nás přinese výrazné snížení životní úrovně. Mnozí se tedy přestávají spoléhat na stát a vyhledávají možnosti, jak konzervativně investovat a zajistit se tak na stáří. Informuje Amigal Group.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ceny léků na internetu se liší až o 66 procent. Jak můžete ušetřit?

Ceny volně prodejných léků se na internetu výrazně liší. Lidé tak mohou při správném nákupu znatelně ušetřit. Týká se to zejména vitamínů a výživových doplňků. Například u populárního Celaskonu je rozdíl v ceně u jednotlivých e-shopů až 41 %. Vyplývá to z výsledků měření služby Karsa Monitor, která analyzuje ceny zboží v internetových obchodech.

Miloš Zeman

Největší důvěře veřejnosti se těší prezident. A nejmenší?

Ekonomika

Průzkum důvěryhodnosti všech českých volených orgánů a z voleb vzniklé vlády České republiky provedla agentura Phoenix research on-line ve dnech 12.8. - 25. 9. 2015 na vzorku 1118 respondentů metodou on-line. Do dotazníku byl zahrnut prezident republiky, vláda, obě tuzemské parlamentní komory, Evropský parlament, krajské a obecní zastupitelstvo.

Ilustrační fotografie

Mzda už není nejdůležitější. Jaké jsou žádané benefity?

Ekonomika

Nejrůznější benefity začínají hrát v odměňování zaměstnanců stále větší roli. Lidé je totiž začínají upřednostňovat před drobným zvýšením mzdy. Například třetina zaměstnanců by podle statistik firem z oboru personalistiky dala přednost delší dovolené před zvýšením mzdy o 10 %. Žádané však začínají být i dříve méně využívané benefity, jako je možnost práce z domova. Mění se i samotná struktura zaměstnaneckých výhod, do jejichž správy vstupují digitální technologie.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Česko má druhou nejnižší nezaměstnanost v rámci EU

Podle nejnovějších dat Eurostatu míra nezaměstnanosti v EU i v eurozóně v srpnu stagnovala na 9,5 % respektive 11 %. Ekonomický růst, který je v letošním roce v rámci možností eurozóny poměrně slušný, tak zatím příliš negeneruje nová pracovní místa. Samozřejmě až na výjimky. Tou hlavní je Německo, kde se nezaměstnanost opět snížila – tentokrát o jednu desetinu – na 4,5 %. Naproti tomu ve Francii – druhé největší ekonomice EMU – vzrostla na 10,8 %, informuje Petr Dufek, Investiční výzkum, Československá obchodní banka, a. s.

Ilustrační fotografie

Vloni se prodalo nejvíce diamantových šperků v historii

Ekonomika

80 miliard amerických dolarů (v přepočtu zhruba 1,9 bilionu korun). Takový byl objem všech celosvětově prodaných klenotů s diamanty v roce 2014 podle dat De Beers. Pro srovnání, tak velká částka by pokryla rozpočet České republiky na více než rok a půl. V meziročním srovnání vykázal rok 2014 celkem 3% růst. Podle ALO diamonds bude růst nejspíš pokračovat i letos v ČR i celosvětově, informuje ALO diamonds.

Ilustrační fotografie

České domácnosti bohatnou dvakrát rychleji než dříve

Ekonomika

Výsledky šestého ročníku studie o světovém bohatství, kterou provádí skupina Allianz, ukázaly, že zatímco globálně růst celkových hrubých aktiv domácností zpomalil, české domácnosti se dočkaly oživení. Oproti meziročnímu nárůstu o 3,1 % v roce 2013 činila loňská rychlost 7,2 %. Hodnota čistého průměrného bohatství na jednoho obyvatele ČR loni meziročně stoupla téměř o 50 tisíc Kč.

Ilustrační fotografie

Nejvíce firem krachuje z oblasti obchodu

Ekonomika

K nejrizikovějším oborům podnikání v České republice patří obchod, pohostinství, doprava a stavebnictví. Nejstabilnější, a nejméně rizikové jsou firmy, z oblasti energetiky, školství, zdravotnictví, nemovitostí a zemědělství. Rozložení rizikovosti a stability firem v jednotlivých segmentech podnikání dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode. Výsledky vycházejí z metodiky scoringového modelu Bisnode, jehož cílem je odhadnout riziko úpadku firmy v následujících dvanácti měsících.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Práce pouze v letních měsících a daně

Zaměstnancům pracujícím pouze po část roku 2015 vznikne zpravidla nárok na daňový přeplatek. Podmínkou je zaplacení záloh na dani z příjmu během roku a požádání zaměstnavatele o roční zúčtování daně nejpozději do 15. února nebo podání daňového přiznání. S čím musejí počítat živnostníci, kteří ukončí výdělečnou činnost během roku 2015?

Zlato, ilustrační fotografie

Evoluční vývoj: Od zlata k plastu

Ekonomika

Za 137 let se zlato a stříbro dostalo od fyzického kovu do formy "dluhu a plastu". I takto by šlo definovat evoluční vývoj směnných prostředků. Na začátku byly zlaté a stříbrné mince používány jako skutečné peníze směnné hodnoty a to po dobu několika tisíc let. Zlato a stříbro bylo všeobecně uznáváno jako uchovatel hodnoty. Před 140 lety zlatá mince Double Eagle s nominálem 20 dolarů byla uznávána celosvětově. Obsahovala 0.9675 uncí zlata a její kupní síla byla nezpochybnitelná. Před 137 lety mince Morgan Silver Dollar s nominálem 1 dolar byla rovněž všeobecně oceňována a uznávána. Stříbrné dolary obsahovaly 0,77 uncí stříbra a byly používány v každodenním obchodu. Tyto mince se razily v USA v miliónových nákladech, informují Zlaťáky.cz

E-shopy nabízejí odložení platby za nákup o 14 dní

E-shopy nabízejí odložení platby za nákup o 14 dní

Ekonomika

Takzvaná odložená platba nemá vliv na množství vráceného zboží nakoupeného on-line. Vyplývá to alespoň z průzkumu společnosti Kup Najisto, která tuto bezrizikovou platební metodu nabízí. Nakupující díky ní mají možnost zaplatit za objednané zboží až po jeho doručení a vyzkoušení. Zpět do e-shopů se vrací v průměru jen o 0,2 % zboží více než dříve, informuje společnost Kup Najisto.

Zlato, ilustrační fotografie

Nízká cena zlata si vybírá svou daň

Ekonomika

Zlato za poslední čtyři roky přišlo o cca 40 % své hodnoty a podle stávajících předpokladů může atakovat i další minimální hranice. Takto nízká cena tohoto drahého kovu představuje v očích investorů velké lákadlo pro investici, na druhou stranu je velkým trnem v oku těžařů a producentů zlata, kteří s hrůzou očekávají další vývoj. Již v tuto chvíli se projevuje dopad takto nízké ceny, informuje Jan Žák, investiční analytik Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Lupiči se opět chystají na sezónu chat a chalup

Ekonomika

Podzimní a zimní měsíce přinášejí každoročně nárůsty vloupání do chat a chalup. Za celý rok je jich běžně přes 4 tisíce ohlášených policii a další tisíce se odhadují jako nenahlášené. Až 80 % těchto vloupání končí bez dohledání viníků. Zloději využívají faktu, že víkendová letoviska a chatařské kolonie zůstávají mimo sezónu opuštěné a lidé tam často nechávají cenné věci, které zloději mohou snadno zpeněžit. Zabezpečené objekty ale zloději jen přejdou a loupí tam, kde nenarazí na větší překážky.

Ilustrační fotografie

Vláda promarňuje období probíhajícího makroekonomického růstu

Ekonomika

Místo toho, aby vláda využila období ekonomického vzestupu ČR ke konsolidaci veřejných financí, fakticky jej promarňuje. Hospodářská komora ČR sice vítá v návrhu rozpočtu, že vláda pro rok 2016 počítá například s posílením proexportních finančních institucí, na druhou stranu s další expanzí státu nesouhlasí. Navíc výhled nepočítá ani s diskusí o klíčových reformách.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Ekonomika

Pryč z EU? Desetitisíce Čechů chtějí ven

Petice za vystoupení z Evropské unie z dílny hnutí SPD nabírá na síle. Zatímco ve středu v ranních hodinách čítala něco málo přes 17 tisíc podpisů, dnes je to téměř 50 tisíc.

Ilustrační fotografie

V e-shopech nejvíce lidé nakupují během pracovní doby

Ekonomika

Téměř polovina nákupů v e-shopech se odehraje mezi 9. a 15. hodinou, konkrétně se jedná o 48 %, nejvíce pak mezi 10.00 a 12.00. Je to přesně v době, kdy je většina lidí v práci. Průměrná cena jedné objednávky se pohybuje kolem 1600 Kč. Poměr nakupujících mužů a žen se vyrovnal, přesto muži utratí v on-line obchodech více.

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy