Ekonomika

Ilustrační fotografie

Skandál Volkswagenu zasáhne především dodavatele v zemích střední a východní Evropy

Ekonomika

Dopady skandálu s falšováním emisních testů pocítí především dodavatelé VW v zemích střední a východní Evropy. Na úrovni odvětví by však aféra, která zastihla automobilový průmysl v období stabilního růstu, neměla výrazněji uškodit. Její dopad zmírní především různorodost automobilových značek, které v regionu umístily svoji výrobu. Vyplývá to z poslední sektorové analýzy, týkající se automobilového průmyslu vydané skupinou Credendo, jejíž součástí je i úvěrová pojišťovna KUPEG.

Ilustrační fotografie

Jak správně vybrat kočárek? Trendy a technologie 2016

Ekonomika

Nové technologie, které v letošním roce doplní základní vybavení řady dětských kočárků, kladou důraz především na vysokou funkčnost. Zjednodušují totiž například manipulaci s kočárkem, urychlují výměnu korbiček a v zimě, která je právě v plném proudu, zajišťují špičkové pohodlí a bezpečí dětí i rodičů. V následujícím článku vás s několika takovými trendy seznámíme.

Ilustrační fotografie

Češi jsou ve výhledech pořád škarohlídi

Ekonomika

Češi zůstávají pesimisty. Ačkoliv se podle analytiků ekonomice daří a v letošním roce nás čeká další růst mezd, zatímco ceny příliš nevzrostou, 69 % lidí se bojí, že je měsíční výdaje připraví o čím dál větší částku. 4 z 10 Čechů navíc čekají, že se jejich plat nezmění, nebo se dokonce sníží. Pokud už doufají v jeho zvýšení, drží se spíše při zemi. 17 % myslí, že mohou doufat v přídavek do 1 000 Kč. Přes 60 % lidí tvrdí, že jejich příjmy nepokryjí všechny plánované výdaje typu dovolená. Pro společnost Home Credit to zjistil výzkum agentury STEM/MARK.

Ilustrační fotografie

Ekonomika v roce 2016 poroste. Byty zdraží v průměru o 5 procent, předpokládají analytici

Ekonomika

Česká ekonomika si v posledních měsících vede velmi dobře. Patří mezi nejrychleji rostoucí v Evropě. Příznivá je také prognóza vývoje klíčových ekonomických ukazatelů pro příští roky. Což se mimo jiné odrazí také na vývoji realitního trhu. Developeři předpokládají, že prodej novostaveb poroste v roce 2016 zhruba o 6 procent, informuje Star Group.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak se liší český zákazník od zahraničního?

Podnikatelé v oblasti cestovního ruchu se shodují v tom, že český zákazník ve srovnání s tím zahraničním požaduje levnější cenu služeb, ale zároveň na její kvalitu není tak náročný. Hlavními cíli pro tyto podnikatele jsou zdvořilost, ochota personálu a spokojenost zákazníků. Vyplývá to z výzkumu zaměřeného na domácí cestovní ruch, který realizovala agentura CzechTourism ve spolupráci se společností STEM/MARK.

Ilustrační fotografie

Jaké benefity jsou motivující pro zaměstnance?

Ekonomika

Preference v oblasti zaměstnaneckých benefitů se mění – zvláště mladá generace už tolik neslyší na finanční ohodnocení, do popředí se dostávají spíše lepší podmínky pro skloubení pracovního a osobního života a atmosféra ve firmě. Aktuální výsledky ankety pracovního portálu Profesia.cz ale ukázaly, že finanční ohodnocení vázané na výkonovou složku je pro české zaměstnance stále velmi motivující.

Andrej Babiš

Politici ušetřili o 37 miliard víc, než plánovali

Ekonomika

Státní rozpočet skončil loni se schodkem 62,8 miliardy Kč, což je o 37,2 miliardy méně než schválený rozpočet. Jde tak o nejlepší výsledek hospodaření od roku 2008, informoval na dnešní tiskové konferenci ministr financí Andrej Babiš. Předloni byl schodek rozpočtu 77,8 miliardy korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

V přiznání musíte uvést i příjmy osvobozené od daně. Které?

Ještě v loňském roce Češi Finančnímu úřadu nehlásili příjmy osvobozené od daně. Nově je ale přiznat musí, pokud přesahují 5 milionů. Příjmy nebudou zdaněné, pokud je však neohlásíte, hrozí vám tučné pokuty. Daňové přiznání je nutné podat nejpozději do 1. dubna.

Stravenky

Nejvýhodnější stravenka má nově hodnotu 105 Kč

Ekonomika

Stravenky představují formu benefitu, kterou zaměstnanci využívají každý den. Podle průzkumu ppm factum pro společnost Sodexo Benefity, téměř 75 % zaměstnanců doplácí až 20 % z celkové ceny oběda. Od Nového roku došlo k úpravě zákonného stravného, daňově nejvýhodnější stravenka se tak od 1. ledna 2016 zvyšuje na 105 Kč. Vyšší nominální hodnotu stravenky ocení zaměstnanci i z důvodu stále vyšších cen obědů v téměř všech krajích České republiky.

Slevy, výprodeje. Ilustrační fotografie

Slevy: Nepodvádí nás obchody? Není levněji za hranicemi?

Ekonomika

Českou republiku zachvátila horečka povánočních slev. Většina obchodů se zbavuje neprodaného zboží a některé nabízejí až devadesátiprocentní slevy. Štáby televize Nova zjišťovaly, nakolik jsou probíhající výprodeje poctivé.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: Co byste měli vědět o výprodejích

Čas výprodejů je v plném proudu. Někteří obchodníci zlevnili zboží už před Vánocemi, hlavním lákadlem pro spotřebitele jsou ale všudypřítomné povánoční výprodeje, které plynule přecházejí do těch novoročních. Co je dobré mít na paměti, abychom „výhodné“ koupě posléze nelitovali? Na co si dát pozor, abychom díky slevám opravdu ušetřili?

Ilustrační fotografie

Za Silvestra Češi příliš neutrácí

Ekonomika

Konec roku a s ním spojené silvestrovské oslavy se kvapem blíží. Kolik za poslední den v roce utratíte vy? Podívejte se na zajímavé srovnání, které vychází z průzkumu ČSOB.

Ilustrační fotografie

Ekonomika šlape. Lidé utrácejí a příští rok porostou platy

Ekonomika

Letos se české ekonomice dařilo a Češi věří, že to bude pokračovat. Podle posledního průzkumu Českého statistického úřadu lidé věří domácí ekonomice nejvíc za posledních 18 let, kdy se průzkum provádí. A právě to je podle ekonomů skvělá zpráva, která pomůže růstu i v příštím roce.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Novinky uplynulého roku, které stojí za to

V roce 2015 ukázali výrobci světu nemálo inovací, které zase o trochu usnadnily a zpříjemnily lidem život. Některé z nich se objevily v České republice a lidé mají možnost si je koupit nebo vyzkoušet. Mezi ně se řadí chytré hodinky s eSIM, pomocí kterých může člověk telefonovat. Patří sem i 360° video, které dává sledování videí zcela jiný rozměr, stravenková karta s mobilní aplikací od společnosti Edenred nebo balanční skútr do města. Novinkou je také aktualizace aplikace Mapy.cz od Seznamu.

Ilustrační fotografie

dTest: Vracení vánočních dárků. Jak na to?

Ekonomika

Co když některé z dárků, které najdeme pod stromečkem, nesedí či prostě neodpovídají našim představám? Vracet či měnit zboží je poměrně běžné, ale je třeba jednat rychle. Navíc toto právo neplatí všude a rozhodně není neomezené. Jaká jsou zákonná pravidla a obvyklá praxe obchodníků?

Ilustrační fotografie

dTest: Jak reklamovat vánoční dárek

Ekonomika

Může se stát, že některý z dárků, které najdeme pod stromečkem, nefunguje nebo má vady. Jak řešit reklamaci dárku? Věděli jste, že můžete obdarovanému postoupit právo reklamovat? Ale co když dárce pořídil zboží ve výprodeji či v akci? A jak je to s darovanými poukázkami či vouchery na zboží, pokud propásneme datum jejich platnosti?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Růst podniků: exportéři a importéři z Čech jsou optimističtí

Čeští exportéři a importéři jsou v Evropě největšími optimisty, co se týče krátkodobého výhledu na růst obchodních příležitostí. Vyplývá to ze speciálního průzkumu, který pravidelně zadává bankovní společnost HSBC pod názvem „Průzkum důvěry v trhy“, a která poprvé obsahuje data z České republiky. Podle výsledků 83% respondentů z Česka očekává růst objemu obchodních příležitostí v následujících měsících. České firmy jsou optimističtější než Německé (66%), nebo Polské (70%) a překonávají i globální průměr (61%). V odpovědi na otázku, jak chtějí docílit obchodního růstu, bylo nejčastější odpovědí zvyšování produktivity, zlepšování zákaznické spokojenosti a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Ilustrační fotografie

Cesta potravin: V centrálních skladech mají před Vánoci napilno

Ekonomika

Cesta potravin za konečným spotřebitelem bývá často velmi složitá. Aby se veškerá logistika zásobování zjednodušila, využívají velké společnosti svých centrálních distribučních skladů. Jeden takový jihomoravský jsme navštívili v plném předvánočním vytížení.

Ilustrační fotografie

Sedm z deseti Čechů dostává pod stromeček peníze

Ekonomika

Peníze pod stromečkem někdy našlo anebo je pravidelně dostává téměř sedm z deseti Čechů. Nejčastěji je obdarovaní ukládají na horší časy. Zhruba stejný počet, asi třetina, jich peníze využije k povánočním nákupům, na chod domácnosti anebo si koupí něco jen tak pro radost. Těch, kteří peníze k Vánocům darují, je však méně, necelých 40 %, další pětina o tom uvažuje. Nejčastěji se finanční dary pod stromečkem objevují v podobě vhodně zabalené hotovosti a poukazů na zboží či služby. Podle průzkumu Pioneer Investments by vstupní investice do podílových fondů pod stromečkem potěšila asi pětinu dotazovaných a většinu z nich (87,5 %) by motivovala k pravidelnému nebo občasnému navyšování investice.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy