Česká ekonomika je na tom dobře. Kalousek prozradil, čí je to zásluha

Česko pociťuje pozitivní hospodářský růst a z ekonomického hlediska je na tom poměrně dobře. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se ale o tento stav nezasloužila současná vláda.

Miroslav Kalousek
reklama

"Je tady velmi pozitivní hospodářský růst, který se vládě přihodil. Vláda se o něj nezasloužila, ale buďme všichni rádi, že je. O to smutnější je skutečnost, že vláda mimořádné příjmy, které plynou z mimořádného růstu, nemíní šetřit, ale míní je populisticky rozdat na všechny strany. O čemž svědčí už jen fakt, že deficit na příští rok je plánován dokonce vyšší, než je ten letošní skutečný. A třetí poznámka," uvedl pro Českou televizi Kalusek a dodal, že pokud se ministr financí Andrej Babiš chlubí lepším výběrem daní, tak v absolutních číslech to pravda je, protože když je vyšší spotřeba a hospodářský růst, tak se také více vybere. Tempo výběru daní ale prý zaostává za tempem růstu spotřeby a tempem ekonomiky.

Spotřeba podle Kalouskových čísel rostla o více než 6 %. "Tak o víc jak 6 % měl růst také výběr DPH. Což se nestalo. Jinými slovy, tady je nějaká dynamika spotřeby a dynamika ekonomického růstu, která by měla být rovnocenná s lepším výběrem daní. Ale ten lepší výběr daní je menší než základna, ze které se daně měly skutečně vybrat," dodal.

"Hovoříme-li o investicích, vláda plánuje investovat pořád méně, než jsme investovali my v době krize. Ale i z těch investic se platí DPH. Jinými slovy, když porovnáte růst spotřeby za rok 2015 a růst výběru DPH, tak to nesedí. DPH se vybírá pomaleji. To, co pan ministr sliboval, jak zlepší výběr daní, se neděje. On vybral víc z větší základny ekonomického růstu, který zaplaťpánbůh tady je, ovšem bez zásluhy této vlády. Zdůrazňuji, že na tom nenese vláda jakoukoliv zásluhu, ani vláda naše. Protože kdybychom měli tvrdit, že na tom nějaká vláda nese zásluhu, tak ta naše. Ekonomika má zhruba dvouletou setrvačnost. Nemyslím si, že na tom nějaká vláda nese zásluhu," podotkl.

"V dobách dluhové krize státu jsem konzervativně nashromáždil poměrně velkou dluhovou rezervu, abychom si nemuseli půjčovat v situaci, kdy by to pro nás bylo nevýhodné. Dluhová rezerva se počítá do celkové výše dluhu, ale ne do čistého dluhu. Tu rezervu pan ministr rozpustil, čímž snížil absolutní dluh, ale samozřejmě nezastavil zadlužování. Když máte deficitní hospodaření, tak si na to můžete půjčovat. Jinými slovy, pan ministr toho dosáhl díky třem parametrům. Za prvé rozpustil z velké části rezervu, kterou jsem nashromáždil já," pokračoval Kalousek.

Uvedl také, že když opouštěl ministerstvo financí, tak rezerva byla přes 300 miliard. "Byly to peníze, které měl stát k dispozici. Tu ministr víceméně rozpustil. Druhý parametr je, že se skutečně začalo lépe hospodařit s penězi, protože jsem k 1. lednu 2013 nastartoval státní pokladnu, která umožňuje daleko lepší hospodaření s cashflow a pan ministr využívá opatření, které tady existuje od 1. 1. 2013. On do toho nic nového nepřinesl. Využívá to, což je dobře a kvůli tomu to také bylo zřízeno, ale není to jeho zásluha. Ten třetí důvod je hospodářský růst. Protože to číslo je relativní, je to výše zadlužení vůči HDP. Když HDP roste, tak mírně klesá i to procento. Ale hlavní faktory byly rozpuštění rezervy a používání projektů státní pokladny, které prosadila ještě naše vláda. Myslím, že vám potvrdí každý expert, že pan ministr nepřinesl žádné nové systémové opatření. Využívá nástrojů, které zdědil," dodal.

Jak dobře je vláda schopna čerpat dotace se podle něj teprve uvidí. "Dojížděla fiskální perioda 2007-2013, která měla ještě dva roky prodlevu. To znamená, že byl poslední rok, kdy se mohlo čerpat. Vláda vyčerpala všechny možné nedočerpané prostředky a myslí si, že pro to udělala více méně maximum. Vždycky můžete říct, že mohla udělat ještě víc, ale myslím si, že v rámci svých možností pro to udělala maximum. Ovšem jak dobře umí čerpat peníze, uvidíme v příštím roce, protože v příštím roce se bude čerpat už z té periody, kterou vláda připravovala. Nejsem velký optimista, i když bych si samozřejmě přál, abych se mýlil," podotkl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky