Ekonomika v roce 2016 poroste. Byty zdraží v průměru o 5 procent, předpokládají analytici

Česká ekonomika si v posledních měsících vede velmi dobře. Patří mezi nejrychleji rostoucí v Evropě. Příznivá je také prognóza vývoje klíčových ekonomických ukazatelů pro příští roky. Což se mimo jiné odrazí také na vývoji realitního trhu. Developeři předpokládají, že prodej novostaveb poroste v roce 2016 zhruba o 6 procent, informuje Star Group.

Ilustrační fotografie
reklama

Česká ekonomika si v posledních měsících vede velmi dobře. Patří mezi nejrychleji rostoucí v Evropě. Příznivá je také prognóza vývoje klíčových ekonomických ukazatelů pro příští roky. Což se mimo jiné odrazí také na vývoji realitního trhu. Developeři předpokládají, že prodej novostaveb poroste v roce 2016 zhruba o 6 procent. (Tisková zpráva: Star Group)

Celkový objem investic by se v roce 2016 měl pohybovat ve výši dvou miliard eur. 

„V letošním roce očekáváme pokračování pozitivního ekonomického vývoje a další dobrý rok pro realitní trh i náš projekt. Hodláme nejen dále rozvíjet projekt Nové Chabry, ale plánujeme také nákup nových projektů. Bytový komplex v Nových Chabrech se v následujících dvou letech 2016 a 2017 rozroste o dalších 112 bytů a komerční centrum s obchody, restauracemi a mateřskou školou. Výstavbu 112 bytů zahájíme v polovině ledna 2016,“ informoval Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Podle Tala Groznera nahrávají růstu trhu s rezidenčním bydlením stále nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. Za maximální výši úrokových sazeb, která ještě nezbrzdí současný růst trhu s bydlením, považují developeři hranici tří procent. Developeři dále předpokládají, že v následujících letech bude největší zájem o byty velikosti 2+kk.

„Struktura poptávaných bytů se v příštích dvou letech ve srovnání se současnou poptávkou mírně změní. Největší zájem bude o byty 2+kk/2+1, 3+kk/3+1 a nově i o velké byty 4+kk/4+1. Nižší zájem bude o 1+kk/1+1. Z toho vyplývá, že podíl bytů v kategorii 1+kk/1+1 poklesne s ohledem na podíl na celkových prodejích,“ popsal předpokládaný vývoj Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group.

Výstavbu nových bytů možná podpoří i připravovaná legislativa v oblasti nájemního bydlení. V souvislosti s tím zvažují čtyři z deseti developerů realizaci výstavby nájemního bydlení. 

Předchozí krize stavebnictví a úbytek kapacit stavebních firem se na růstu výstavby rezidenčního bydlení dosud nepodepsaly. Většina developerských společností nemá potíže se zajištěním stavebních firem pro realizaci svých projektů, jak potvrzuje 95 procent developerů. Problémy s nedostatkem kapacit by ale podle čtyř z deseti developerů mohly nastat v budoucnu, a to již v příštích dvou letech.

Dvě třetiny firem už zaregistrovaly zdražení stavebních prací o čtyři procenta. S navýšením cen stavebních prací ve svých kalkulacích pro rok 2016 a 2017 počítá až 85 procent developerských společností, a to v průměru o pět procent. Původní cenovou úroveň předpokládá jen 15 procent developerů.

„Zdražování stavebních prací pochopitelně může ovlivnit rychlost přílivu nových bytů na trh u vybraných projektů a především jejich ceny,“ myslí si Tal Grozner, ze společnosti Star Group.

Témata: ekonomika | bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky