Ekonomika

Bohuslav Sobotka

Zestátnění ČT? Sobotka má jasno. A neopomněl si rýpnout do Babiše

Ekonomika

Prezident Miloš Zeman nebo vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se vyslovili pro zestátnění českých veřejnoprávních médií. Podle hlavy státu je třeba Česká televize hlásnou troubou TOP 09. Premiér Bohuslav Sobotka teď jasně naznačil, jaký je jeho názor na tyto iniciativy.

Ilustrační fotografie

Krádeží aut v Česku výrazně ubývá

Ekonomika

Několikátý rok po sobě pozorují policisté úbytek krádeží aut. Zatímco v roce 2013 napočítali 10 736 případů, o rok později to bylo pouze 8 720. Loni se počet krádeží dokonce snížil na 6 292. Za první tři měsíce letošního roku navíc policie zaznamenala v České republice jen 1 493 případů. Na snižující se počet krádeží má podle expertů vliv celkové zlevnění ojetých vozů a jejich náhradních dílů, nasycenost trhu s ojetinami a také kvalitnější zabezpečení aut.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

V pátek třináctého lidé sází až o 60 % více

V celé řadě zemí je pátek třináctého považován za nešťastný den, pro spoustu Čechů je to naopak ideální čas jít štěstí naproti. Potvrzuje to alespoň výrazný nárůst zájmu lidí o páteční mimořádné slosování Sportky. Ze statistik loterní společnosti SAZKA je zřejmé, že ve srovnání s jinými mimořádnými slosování se objem sázek na toto magické datum zvedne až o 60 %.

Petr Fiala /ODS/, předseda strany

ODS varuje: Vláda dělá velkou chybu za peníze daňových poplatníků

Ekonomika

ODS se nelíbí, jak chce vláda řešit situaci kolem OKD, nelíbí se jí především, že by měl kvůli společnosti vzniknout úplně nový zákon. Krach jakékoli firmy je vždy nepříjemný. Z těchto důvodů existuje řada nástrojů v rámci sociálního systému a tzv. aktivní politiky zaměstnanosti, které mají pomoci dotčeným zaměstnancům a usnadnit jim návrat do zaměstnání u nového zaměstnavatele, uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Rodina, ilustrační fotografie

Ekonomika

Vláda schválila otcovskou dovolenou a rozšíří se i okruh lidí s nárokem na sirotčí důchod

Novopečení tatínkové budou mít od začátku příštího roku možnost využít po narození potomka týdenní otcovskou dovolenou. V rámci novely zákona o nemocenském pojištění se rozšíří i okruh lidí s nárokem na sirotčí důchod a nově budou mít nárok na nemocenskou i dobrovolní hasiči. Návrhy ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové na dnešním jednání přijala vláda.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Česko bez vody: Hrozí zákazy zalévání a napouštění bazénů

Kvůli nedostatku sněhu v zimě hrozí, že v létě bude opět extrémní sucho. Horské potoky, kterými se touto dobou obvykle valí proudy vody, jsou vyschlé. Pokud v následujících týdnech a měsících nezačne pořádně pršet, můžeme očekávat nejrůznější nařízení a zákazy.

Ilustrační fotografie

Tohle čeká horníky OKD: Vysoké odškodné a dřívější důchod

Ekonomika

Pokud by opravdu došlo na propouštění horníků z OKD, určitě by mělo jít o pozvolný proces, řekla dnes TV Nova ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Propuštění horníci by přitom mohli v rámci sociálního programu dostávat měsíční příspěvky až do výše osmi tisíc korun, nebo by mohli dříve odcházet do důchodu.

Ilustrační fotografie

Pokuty se zvýší desetinásobně. Za urážku úředníka až 10 tisíc

Ekonomika

Pokuty za některé přestupky se zřejmě zvýší až desetinásobně. Urážka policisty nebo úředníka má být nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který bude hrozit sankce až 10.000 korun. Změny přináší nový zákon o některých přestupcích, který dnes schválila Sněmovna. Normu nyní dostane ke schválení Senát.

Ilustrační fotografie

dTest: Smlouvu uzavřenou s podomním obchodníkem lze vypovědět hned

Ekonomika

Energetický zákon umožňuje od 1. ledna 2016 vypovědět smlouvy o dodávce energií uzavírané na dálku či s podomním prodejcem ve lhůtě do 15 dnů od zahájení dodávek. Někteří dodavatelé tvrdí, že výpověď takové smlouvy může být podána až po zahájení dodávek, ne dříve. Energetický regulační úřad minulý týden vyložil ustanovení zákona tak, že výpověď je možné podat již od uzavření smlouvy.

Ilustrační fotografie

Stavět se bude, rozhodla vláda: Deset dálnic a jedna železnice

Ekonomika

Deset dálnic a jedna železnice dostaly od vlády zelenou. Jsou prý klíčové, a i když mají starý posudek o vlivu na životní prostředí – a podle Evropské unie se tedy stavět nesmějí – Česká republika s jejich stavbou začne co nejdříve. Vláda chce kvůli tomu schválit speciální zákon. Dohodla se na tom koalice.

Ilustrační fotografie

Jaké budou ceny energií? Ušetříme za plyn i elektřinu

Ekonomika

Jak to bude s cenami elektřiny a plynu? Budou i pro maloodběratele klesat tak, jako klesají na mezinárodních burzách? A jak se daří společnosti ČEZ? Kolik budou dividendy? Na to a jiné otázky odpovídal v pořadu Vaše téma generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Ilustrační fotografie

V Česku chybějí lékaři, řemeslníci i řidiči . Stále větší počet lidí odchází za prací do zahraničí

Ekonomika

Počet Čechů, kteří kvůli práci opustí republiku, každým rokem stoupá. Zatímco v roce 2006 pracovalo v zahraničí podle odhadů 54 tisíc Čechů, v roce 2014 už jich byl dvojnásobek. Každoročně počet Čechů, kteří míří za prací do jiné země, vzroste průměrně o 15 tisíc. Už dávno ale nejde jen o „odliv mozků“, do zahraničí odchází čím dál víc řemeslníků.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Vyřeší plánované změny alarmující nedostatek pracovníků ve zdravotnictví?

Nedostatek pracovníků ve zdravotnictví, a to jak v lékařských, tak tzv. nelékařských oborech, je v současnosti žhavým a bolavým tématem. Nedostatek sester je ale záležitost, která se neustále stupňuje již mnoho let. V českém zdravotnictví jich v současné době pracuje odhadem 100 000, řádově tisíce jich ale chybějí. Informuje Profesia.

Ilustrační fotografie

Ať Češi rozhodnou o vystoupení z EU. Ve Sněmovně to vřelo

Ekonomika

Ve Sněmovně bylo pořádně živo. Důvodem byl návrh hnutí Úsvit uspořádat referendum o vystoupení Česka z Evropské unie, který poslanci včera svým hlasováním zařadili na program jednání. Brzy toho však litovali a svůj krok chtěli vzít zpět.

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:15

29. dubna 2024 10:43

Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Na dluh Francie by se skládali občané celé eurozóny

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Francouzský prezident Emmanuel Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Měla by být v důsledku tolerantnější k inflaci. Francii by to ulevilo od nákladů dluhu. Ovšem občané eurozóny by tím více ztráceli na kupní síle svých úspor a příjmů.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy