Ekonomika

Ilustrační fotografie

Sponzoring sportu se po krizi znovu zvedá. Firmám ale vadí aféry

Ekonomika

Sponzoring sportu se znovu zvedá s celou ekonomikou. Firmy, které škrtaly v době hospodářské krize výdaje, dnes opět na sport přispívají. Často hledají dlouhodobá partnerství. Tato forma spolupráce s vybraným sportovním odvětvím je pro ně efektivnější.

Ilustrační fotografie

Rozpočet je letos poprvé ve schodku

Ekonomika

Nepřipravené projekty přibrzdily hospodaření České republiky. V období od ledna do května hospodařila ČR se schodkem 18,7 mld. Kč. V loňském roce byl rozpočet ve stejném období přebytkový - převyšoval 22 mld. Kč. Informaci o hospodaření státu včera zveřejnilo Ministerstvo financí ČR.

Ilustrační fotografie

Jaký bude mít dopad zákaz kouření na restaurační zařízení?

Ekonomika

Od 31. května platí v Česku zákaz kouření v restauračních zařízeních. Na základě zkušeností ze zahraničí předpokládají analytici ze společnosti BDO, že pokles tržeb u restauračních zařízení bude v řádu jednotek procent a nepřesáhne dvoucifernou hranici.

Zlato, ilustrační fotografie

Souboj o zlato: Ruský medvěd versus čínský drak

Ekonomika

Na zlato lze pohlížet ze dvou úhlů – ze Západu a z Východu. Západní země sice navyšují své zlaté rezervy, ovšem ani zdaleka ne v takové míře, jako státy východní polokoule. A právě hlavní mocnosti Východu léta svádějí ostrý souboj v nakupování žlutého kovu. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ministerstvo financí

Ekonomika

Díky úsporám ministerstva si výrazně polepší zejména pracovníci v sociálních službách

Pracovníci veřejného sektoru s nejnižšími příjmy se na počátku léta dočkají zvýšení platů. Vláda dnes schválila nařízení, které s účinností od 1. července 2017 snižuje počet stupnic platových tarifů a přesouvá státní zaměstnance s nejnižšími příjmy do vyšších tarifních stupňů. Navýšení platů se podařilo finančně zajistit zejména díky tomu, že Ministerstvo financí ušetřilo na obsluze státního dluhu.

Ilustrační fotografie

Dva měsíce od snížení tarifu se situace soudních exekutorů zhoršuje

Ekonomika

Před dvěma měsíci vstoupila v platnost vyhláška Ministerstva spravedlnosti ČR, která radikálně snížila exekuční tarif, tedy výši odměn soudních exekutorů. Tarif u vymáhaných pohledávek do 20 tisíc korun byl od 1. dubna snížen o celou třetinu, tedy ze 3 tisíc na 2 tisíce korun. Ministr spravedlnosti tuto vyhlášku podepsal navzdory celé řadě odborných připomínek a varování, ať už ze strany Exekutorské komory ČR, tak některých ministerstev, Nejvyššího soudu, Nejvyššího správního soudu a dalších orgánů.

Pavel Bělobrádek

Ministerstvo financí odmítá vyjádření Bělobrádka na adresu přípravy rozpočtu

Ekonomika

Ministerstvo financí předložilo do řádného vnějšího připomínkového řízení pravidelný materiál „příprava státního rozpočtu“, který obsahuje podle zákona předběžný návrh příjmů a výdajů státního rozpočtu podle kapitol a státních fondů a po jeho projednání a úpravách vládou se stane výchozím bodem pro jednání s jednotlivými kapitolami o finálním návrhu státního rozpočtu.

Ilustrační fotografie

Kdy máme právo na neplacené volno a na co si dát pozor?

Ekonomika

V průběhu pracovního života mohou nastat mnohé nepředvídatelné situace, v nichž potřebujeme využít možnosti neplaceného volna. Mezi nejčastější důvody patří vedle životních událostí osobní a zdravotní problémy a dlouhodobý pobyt v zahraničí. Často jej pak také využívají rodiče, kterým již skončila rodičovská dovolená, ale potřebují se nadále starat o děti.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Česko jako levná montovna s nízkými mzdami?

Pokračující snižování míry nezaměstnanosti je pro hospodářství dobrá zpráva. Bohužel se ale ukazuje, že hospodářství neroste takovým tempem, jaké by odpovídalo zvyšující se míře zaměstnanosti.

Ilustrační fotografie

Tipy, jak na investování do podílových fondů

Ekonomika

Úrokové sazby jsou všeobecně nízké a lidé hledají různé cesty, jak zhodnotit svoje úspory. Jednou z možností jsou podílové fondy. Na trhu existuje nepřeberné množství produktů lišících se mírou rizika i výší poplatků. Co je dobré vědět při investování do podílových fondů?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Díky úspoře na státním dluhu si polepší učitelé, vojáci, policisté i zdravotní sestry

Ministerstvo financí letos uspoří 5 miliard korun na státním dluhu, což je snížení ze 46,3 na 41,3 miliardy korun, v loňském roce jsme ušetřili 11,7 miliardy korun. Tyto nové prostředky byly získány z úspor na obsluze státního dluhu, a to zejména díky lepší práci s likviditou a výnosům z prodeje dluhopisů se záporným úrokem. To umožnilo posílit některé výdajové priority vlády, aniž by došlo ke změnám v základních parametrech schváleného státního rozpočtu.

Ilustrační fotografie

Mezi evropskými vrcholovými manažery roste optimismus

Ekonomika

Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Grant Thornton International Business Report 2017 (IBR), která vychází z šetření mezi tisícovkou vrcholových manažerů středně velkých firem z 15 evropských zemí.

Michaela Marksová

Marksová: Výroky Babiše ohledně financování platů v sociálních službách jsou zmatené

Ekonomika

Ministerstvo práce a sociálních věcí reaguje na výroky ministra financí Andreje Babiše, který v pondělí oznámil zvýšení platů pracovníků v sociálních službách o 24 procent s tím, že prostředky má najít MPSV v rámci svého rozpočtu. Materiál, který obsahuje i variantu 24% navýšení, má již MPSV připravený k odeslání na vládu. Z návrhu ministra Babiše ale není zřejmá představa o tom, odkud se finance na navýšení platů pracovníků v sociálních službách, což je jedna z dlouhodobých priorit MPSV, vezmou.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

České matky na svých dětech nešetří

Čechům podle zjištění NN pojišťovny a penzijní společnosti v životě záleží především na rodině a vztazích. Matky si nejvíce cení zdraví svých nejbližších a o své děti se starají velmi zodpovědně i v rámci finančního zajištění.

Ilustrační fotografie

Japonské novorozeně hned dluží 85 tisíc dolarů

Ekonomika

Dnešní svět charakterizuje enormní výše zadlužování a neustálé tištění bezvýznamných papírků, kterým říkáme bankovky. Stále sledujeme, jak celý svět pod rouškou hledání zdravé míry inflace tiskne peníze a zvyšuje své závazky. Tato politika je ale špatnou cestou. Pokud bychom dluh dané země rozpočítali mezi její občany, dostal by každý novorozenec jako „výbavu“ do života batoh plný dluhů. A pokud se myšlení elit a představitelů zemí nezmění, bude tento batoh tížit stále víc. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Zemní plyn

Na co si dát pozor při změně dodavatele energií

Ekonomika

Spotřebitelé mají právo změnit dodavatele elektřiny a plynu. Ovšem ne vždy jde přechod k jinému dodavateli hladce. Ve změně může bránit současná smlouva o dodávkách energií, proces změny ale může komplikovat i stávající dodavatel nebo administrativní a jiná pochybení. Na co si především dávat pozor? A co dělat, pokud nedojde ke změně dodavatele a zároveň už skončí smlouva s původním dodavatelem?

Tunisko, ilustrační fotografie

Jak financovat letní dovolenou

Ekonomika

Zajištění peněz na dovolenou řeší lidé různými způsoby. Mnohdy si berou na dovolenou půjčku. I když obecně není vhodné se zbytečně zadlužovat, využitím akce Úrokové prázdniny se lze vyhnout placení úroků. Akci mohou využít lidé, kteří aktuálně nemají potřebnou hotovost, ale budou splácet včas a dokážou půjčku do tří měsíců doplatit. Peníze lze čerpat i do 20 minut od podání žádosti, takže je možné pružně reagovat na výhodné nabídky Last Minute.

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

1. května 2024 21:18

USA oznámily nový balík sankci proti Rusku a zemím, které mu pomáhají ve vojenském průmyslu. Je tam i Slovensko

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy