Startuje boj o prezidenta ČR? První průzkum

V případě aktuálního konání všelidových prezidentských voleb by v prvním kole ze 17 uvedených kandidátů získal nejvíce hlasů stávající prezident Miloš Zeman (29,5%) a textař, spisovatel a producent Michal Horáček (12,9%). Ukázal to průzkum společnosti SANEP.

Miloš Zeman
reklama

Není bez zajímavosti, že v prvním kole prezidentských voleb, kterých by se v červnu zúčastnilo 64,3% voličů, získal třetí největší počet hlasu exprezident Václav Klaus s podporou 6,2% voličských hlasů.

V druhém kole, které vychází z výsledků prvního kola, by pak v duelu stávajícího prezidenta Miloše Zemana a textaře, spisovatele a producenta Michala Horáčka, v červnových přímých volbách při účasti 61,8%, zvolila většina 56,2% voličů ve prospěch stávající hlavy státu. Michal Horáček by pak získal podporu 43,8% voličů.

S ohledem na skutečnost, že Michal Horáček, který svou úvahu o možné kandidatuře v prezidentských volbách v roce 2018 zveřejnil teprve nedávno, lze říci, že by se úspěšný textař, spisovatel a producent Michal Horáček mohl stát velmi výraznou osobností druhých prezidentských voleb.

Aktuálně se nicméně ukazuje, že v druhém kole hypotetických červnových prezidentských voleb by řada voličů, kteří by nevolili stávajícího prezidenta Miloše Zemana, by v případě duelu s Michalem Horáčkem raději upřednostnili právě stávající hlavu státu, před Michalem Horáčkem. Lze tak říci, že by se nyní nenaplnila prognóza spojení hlasů v druhém kole primárně proti Miloši Zemanovi.

O tom, že stávající hlava státu Miloš Zeman se těší stále velmi vysoké podpoře voličů, svědčí i aktuální zjištění, že pro 27, 4% veřejnosti má prezident M. Zeman své chyby, ale zároveň reprezentuje většinu obyvatel ČR. S tvrzením, že prezident M. Zeman hájí národní zájmy naší země, pak souhlasilo 26,8% dotázaných. Tyto názory tak ukazují, že prezident M. Zeman si nadále získává podporu zejména díky svým postojům, které většina veřejnosti vnímá jako pronárodní, a to s velice kladně vnímanými prvky upřímnosti a přímočarosti.

Na druhé straně se 18,9% dotázaných ztotožňuje s tvrzením, že je prezident M. Zeman ostudou naší země, či že odkloňuje naší zemi na východ, s čímž souhlasí 10,2% dotázaných. Tyto negativní postoje ve vztahu k hlavě státu pak vytváří prostor pro výrazné osobnosti, které hodlají v druhých přímých prezidentských volbách v roce 2018 usilovat o prezidentský post jako právě např. Michal Horáček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky