Volební kalkulačka pomůže voličům před prezidentskými volbami

Nezávislá volební kalkulačka, díky níž mohou voliči snáze zjišťovat, jak se politické strany nebo jednotliví kandidáti shodují s jejich politickými názory, vznikla i před prezidentskou volbou. Na internetu ji včera večer zprovoznilo občanské sdružení KohoVolit.eu. Poslední takovou nezávislou kalkulačku vytvořila organizace před volbami do poslanecké sněmovny v říjnu 2017. Využilo ji na 1,5 milionu Čechů. Nově doplňuje aplikaci ještě možnost vyzkoušet si hlasování pro prezidentské kandidáty v originální volební online hře Prezident 21.

Volby, ilustrační fotografie
reklama

Kalkulačka pro prezidentské volby (ZDE) srovnává názory občanů s postoji všech kandidátů, kteří budou bojovat o funkci hlavy státu. Vyjma Miloše Zemana, který se nezapojil. Voliči stačí pro ujasnění preferencí zodpovědět 35 otázek. „V kalkulačce padnou otázky týkající se třeba funkcí, vlastností a dovedností hlavy státu, probíraných politických a společenských témat nebo budoucích vizí,” říká ke spuštění aplikace volebnikalkulacka.cz autor projektu Michal Škop. „V podstatě stejná kalkulačka byla k mání už v roce 2013, když se poprvé volil prezident napřímo. Tenkrát jí využilo asi milion lidí. Poslední kalkulačku, kterou jsme připravili k příležitosti říjnových sněmovních voleb, vyzkoušel dokonce každý 3. český volič,” dodává Škop.

V krátkém online dotazníku uživatel nejen zodpovídá na sérii otázek, ale otázkám také přiřazuje důležitost, pokud chce. V závěru se dozví, jak se s ním jednotliví kandidáti shodují v odpovědích, shoda je přitom vyjádřená číselnou hodnotou od 0 do 100 %. Lze si taky ověřit, v čem konkrétně se daný občan s politickým aktérem shoduje, a v čem se naopak liší.

Přes web volebnikalkulacka.cz si mohou zprostředkovaně voliči vyzkoušet taky speciální online hru Prezident 21. Ta nabízí model internetového hlasování v prezidentských volbách, avšak s využitím odlišného systému. Namísto jednoho hlasu se kandidátům rozdělují hlasy 4, z toho jeden záporný. „Projekt Prezident 21 ukazuje v reálném čase, jak by dopadla prezidentská volba, kdyby měli občané možnost udělovat kandidátům nejen kladné, ale i záporné hlasy, což je podstata moderního volebního systému Demokracie 21. Ten se snaží ukázat, že díky efektu více hlasů se i v jednokolovém systému objeví kandidát s tou nejširší společenskou podporou. Vítězem hry bude tedy ten kandidát, který by společnost hypoteticky nejméně rozděloval, protože bude mít minimum záporných hlasů a zároveň nejvíce kladných,” vysvětluje Ondřej Koutský, ředitel Institutu pro Demokracii 21 a koordinátor hry Prezident 21. Ve hře najdou voliči zároveň rozhovory s prezidentskými kandidáty, aktuality z médií k volbám, profily, do kterých si kandidáti sami přidávají vlastní biografii, nebo volebního rádce.

„Chceme navzájem projekty propojit, protože oba mají stejnou podstatu. Snaží se co nejvíce podpořit účast občanů ve volbách a jejich participaci, dát jim nezávislé informace a pomoct v rozhodování,” doplňuje Škop.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky