Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek nebo Babiš: Kdo vyhrál sázku? Odpověď přišla z nečekané strany

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
Foto: Halin Selasicz, EuroZprávy.cz

Výhercem sázky o deset milionů korun, o které se vsadili místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a ministr financí Andrej Babiš kvůli internetovému sázení, se podle poslance ČSSD Jeronýma Tejce stává Kalousek. Jak k tomuto rozhodnutí dospěl?

Sázet se je podle Tejce lidské. "Kdo z nás může říct, že se nikdy s nikým o něco nevsadil. Sázky v politice nejsou ničím ojedinělým. Asi nejtrapnější sázku prohrál předseda strany Důchodci za životní jistoty Eduard Kremlička. Po neúspěšných volbách v roce 1998 byl nucen sníst živého brouka. Vsadil se totiž, že se jeho strana dostane do parlamentu," píše Tejc.

"V minulém týdnu se, jak to u dobrých přátel bývá, vsadili o neuvěřitelných deset milionů korun Andrej Babiš a Miroslav Kalousek. O co jiného by se vlastně měli sázet zrovna ministři financí. Nebudu se zabývat jejich úmysly, z nichž nejpravděpodobnější je snaha o zviditelnění. Zřejmě ho nemají stále dost. Nemám ani ambici posuzovat roli Miroslava Kalouska a jeho vztah k hráčům hazardního průmyslu. Jako bývalý advokát a současný předseda ústavně-právního výboru jsem ale s trochou nadsázky nucen „edukovat" své kolegy ve sněmovně. Podívám se tedy na celou sázku přísně z pohledu právního, což nutně nemusí znamenat pohled nezajímavý," připomněl na webu strany.

"Už na právnické fakultě (Masarykovy univerzity v Brně) nás učili, že výhry z her a sázek jsou nevymahatelné. Nahlédnutím do nového občanského zákoníku lze zjistit, že obdobná úprava platí i nadále. V § 2874 se uvádí: "Nebyla-li výhra dána, nemůže ji vyhrávající strana vymáhat." Jedná se o naturální obligaci. Pokud by prohraný zaplatil, platí po právu. Nestane-li se tak, neexistuje možnost výhru vysoudit. A přesně o to se tu jedná. Výjimku tvoří výhry ze státem povolených a licencovaných sázek a her. Tam se samozřejmě plnění u soudu domoci může každý," vysvětluje.

Spor o to, kdo vyhrál, je už ale prý méně jasný. "Pokud bychom se drželi formálního pojetí práva, tak je výhercem Miroslav Kalousek. V této věci nikdy nebyl obviněn. Proto nemohl být ani vyšetřován. Fáze trestního řízení se totiž dělí na následující části – prověřování a vyšetřování. Ta druhá začíná až usnesením o zahájení trestního stíhání, tedy sdělením obvinění. A ta nenastala," dodal.

"Pokud by se ukázaly jako pravdivé informace o tom, že byl v této souvislosti Miroslav Kalousek policií alespoň prověřován, mohl by mít malou naději na úspěch i Andrej Babiš. Stačilo by, kdyby soud tuto sázku a její výklad posuzoval nikoliv podle právních pojmů, ale podle obecné češtiny. Málokdo totiž tyto pojmy používá správně a většina lidí si pod pojmem „byl jsi vyšetřován" představí právě onu fázi prověřování. Ta má za cíl prošetřit, zda došlo k trestnému činu a kdo je pachatel. V této souvislosti může vyžadovat vysvětlení, posuzovat listinné materiály apod.," uvedl. 

"Ale aby to nebylo tak jednoduché, na vše popsané můžeme zapomenout. Uvedená sázka je totiž velmi pravděpodobně neplatná. V § 2873 odst.2 se říká: „Má-li strana, jejíž tvrzení se ukáže správným, jistotu o výsledku a zatají-li to druhé straně, je sázka neplatná." A nebudeme jistě pochybovat o tom, že Miroslav Kalousek musel vědět, že nikdy obviněn a tedy vyšetřován nebyl. Byť je s otazníkem, zda na jednání rozpočtového výboru toto tajil, nebo naopak slovy Jaroslava Haška křičel: „Já jsem nevinnej, já jsem nevinnej!"," uzavřel poslanec.

Témata:  Miroslav Kalousek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy