Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení sazeb ČNB se blíží. Dojde ke zdražení půjček

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Po ukončení měnových intervencí bude dalším krokem České národní banky zvýšení dosud rekordně nízké 0,05% diskontní sazby. Zvýšení může nastat již v druhé polovině roku. Podle analytiků z auditorské a poradenské společnosti BDO bude mít toto zvýšení dopad i na spotřebitele. Jedním z následků bude růst úroků u půjček a hypotečních úvěrů. Dojde tedy k jejich zdražení.

Na základě prognózy ČNB bude pravděpodobný termín zvýšení sazeb v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku. „Růst úrokových sazeb bude záviset na vývoji měnového kurzu. Faktorů, které v rozhodování ČNB budou hrát roli je však více, jedním z podstatných je vývoj inflace“ říká Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO a dodává: „Z dlouhodobého hlediska musí ČNB zvažovat i dopad jejího rozhodnutí na výši úrokových sazeb pro spotřebitele.“ Další zasedání České národní banky, na kterém se bude rozhodovat o nastavení měnové politiky, je naplánované na 29. června.

Zvyšování sazeb ČNB bude mít dopad na výši splátek pro spotřebitele s půjčkami

Podle odborníků z poradenské společnosti BDO by mohlo rychlé zvyšování sazeb vyvolat řetězovou reakci. „Při současných nízkých úrokových sazbách a relativně vysokého podílu výše měsíční splátky na příjmech domácnosti by zvýšení úroků po uplynutí fixační doby mohlo způsobit finanční potíže řady domácností. V krajním případě by mohlo vést až k destabilizaci bankovního sektoru a trhu s nemovitostmi, což by způsobilo pro ekonomiku další sled negativních událostí,“ uvádí Lukáš Hendrych. Zároveň dodává, že proto lze růst úrokových sazeb očekávat velmi pozvolný a k takovémuto scénáři by i s ohledem na současné zpřísňování podmínek pro získání hypoték dojít nemělo.

Témata:  Česká národní banka (ČNB) banky půjčky CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy