Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej nemovitosti v dražbě může zachránit vaši budoucnost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Snadnější a širší možnosti půjček sice otevírají nové příležitosti, ale zároveň vystavují dlužníky riziku, že se při nesplácení dostanou do potíží. Protože pokud je možné si jednoduše a rychle půjčit bez složitého papírování, zvyšuje se pravděpodobnost, že řada lidí správně neodhadne svoje možnosti a nechá se zlákat vidinou lepšího života. Je zároveň potřeba si uvědomit, že je velmi tenká hranice mezi dobře splácejícím dlužníkem a dlužníkem, který se dostal do těžké situace. Taková věc se totiž může stát téměř každému.

„Pro roztočení osudové spirály stačí málo, třeba jen problémy v práci, podcenění situace, změny v rodině nebo zdravotní problémy. Je vždy ale naprosto zásadní zachovat chladnou hlavu a aktivně komunikovat s bankami nebo subjekty, kterým člověk dluží,“ říká Radim Hasman, člen představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice.

Řešením může být prodej nemovitosti v dražbě, ať už dobrovolné nebo nedobrovolné. Na první pohled to sice může znít bezvýchodně, ale opak je pravdou. Ve výsledku totiž podobný prodej může pomoci vyřešit většinu problémů a umožnit nový začátek s čistým štítem. Nejhorším řešením je nechat dojít situaci až do vyhlášení osobního bankrotu, protože v takovém případě dlužník stejně přijde o svůj majetek a navíc jej v dalších letech čeká řada bolestivých opatření.

Dražba je velmi efektivní, takže na rozdíl od různých tradičních metod je celý proces rychlý a dluhy zbytečně nerostou ještě výše. Navíc dražební společnosti využívají ve prospěch klientů svoje znalosti, zázemí, zkušenosti a masivně investují do zviditelnění a podpory prodávané nemovitosti, aby se do dražby přihlásilo co nejvíce zájemců a prodej proběhl za nejvyšší možnou cenu. „Navíc v dnešní době moderních technologií lze pro dražbu využít mobilních zařízení a dražit prakticky odkudkoli, což zvyšuje atraktivitu a umožňuje přilákat další potenciální kupce,“ dodává Radim Hasman ze společnosti Eurodražby.cz.

Je potřeba si uvědomit, že při výběru renomované dražební společnosti získají dlužníci i věřitelé silného partnera, jehož zájmem je prodat nemovitost za nejvyšší možnou cenu, aby se umořilo co nejvíce z dluhu, případně aby ještě dlužníkovi něco zbylo do nového začátku. Společnost Eurodražby.cz například v průzkumu agentury Ipsos vydražila v roce 2015 nejčastěji ze všech sledovaných dražebníků nemovitosti za 120 a více procent odhadní ceny.

Prodej domu nikdy není příjemný, ale je potřeba se na něj dívat bez emocí a realisticky. Volba dražební společnosti je důležitá, protože pokud prodáváte byt nebo dům, specifické zkušenosti pro tento typ nemovitostí se mohou také hodit.

Témata:  dražba nemovitosti bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?