Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé nejčastěji ukládají peníze na spořicí účty a do investic

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Nejoblíbenějšími způsoby ukládání peněz v České republice jsou termínované vklady a spořicí účty. Jak zjistilo ANO spořitelní družstvo, obou možností využívá přibližně 42 procent občanů. Investiční produkty vyhledává 18 % Čechů, komodity zajímají 9 % respondentů.

Češi nejčastěji spoří na zajištění stáří, protože se obávají toho, že důchodové dávky jim nebudou stačit na zajištění požadované životní úrovně. Na stáří ukládá finanční prostředky 65 % dotázaných, 25 % šetří na pořízení vlastního bydlení a pouze 10 % spoří na své sny. Uvedené výsledky vyplynuly z celorepublikového průzkumu, který probíhal od 20. do 30. prosince na vzorku 1 050 respondentů (ve věku 18 – 65). Toleranční odchylka se pohybuje v rozmezí +/- 1 % až +/- 3 %.

Celkem 85 % z dotázaných si ukládá pravidelnou úložku každý měsíc. Největší je zájem o termínované vklady (27 %), spořicí účty (15 %) a investiční pojištění, které vyhledává necelá pětina Čechů (18%). Necelá desetina  (9 %) také investuje do komodit, nejčastěji do ropy, obilovin, drahých kovů a diamantů. Celkem 15 % Čechů má své finanční prostředky uloženy doma, 6 % respondentů ukládá peníze do stavebního spoření a 5 % má volné prostředky stále uloženy na běžných účtech a 5 % tvoří penzijní připojištění. 

Češi tedy nejméně spoří na běžných účtech a není se čemu divit. Zhodnocení finančních prostředků na běžných účtech se střadatel téměř nedočká. Založení, vedení a zrušení běžného účtu je sice zdarma, ale to je v současné době běžná praxe. Lidé proto přesouvají své volné prostředky do jiných depozitních produktů, na jednu stranu konzervativního charakteru (89 % dotázaných), ale zato s jistým výnosem. 11 % Čechů se nebojí jít do rizikovějších investic.

“Ve srovnání s letními měsíci roku 2015 sledujeme, že zájem o naše depozitní produkty – především termínované vklady výrazně roste,” říká Ing. Jiří Diepolt, místopředseda představenstva ANO spořitelního družstva. Nárůst počtu nových depozitních klientů se pohybuje v posledních měsících v řádu desítek procent. Důvodů je proto několik – atraktivní úrokové sazby, zajímavými benefity k produktům či individuální přístup ke každému klientovi.

Témata:  ekonomika CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy