Kam si můžu odskočit? S WC aplikací zamíříte správným směrem

„Kam si můžu odskočit?“ Věta, kterou budete díky hezkému počasí a výletní sezóně používat častěji než v zimě. Připravujete se na případnou návštěvu veřejných záchodů už doma tím, že přibalíte mokré ubrousky a toaletní papír?

Toaletní papír
reklama

Díky aplikaci WC kompas a webovým stránkám www.wckompas.cz budete vědět dopředu, do čeho jdete.

Každý to zná – raději půjdu za keř než na veřejné záchody. Mnohdy jsou ale obavy zbytečné, protože vás překvapí svou čistotou. Navíc nemusíte chodit jen na klasické veřejné záchody na nádraží nebo na náměstí, případně v obchodním centru. Toalety přístupné pro všechny najdete obvykle i na úřadech, v informačních centrech, městských knihovnách nebo na čerpacích stanicích. Pokud trpíte opakovanými střevními problémy, na základě potvrzení od lékaře si můžete pořídit tzv.  WC kartu. Ta Vám otevře dveře i na pro veřejnost běžně uzavřené záchody např. v rámci policejních stanic, zdravotnických zařízeních nebo v restauracích. WC kartu přitom můžete získat na základě diagnózy syndromu dráždivého tračníku (trpí jím 15 % lidí) a dalších idiopatických střevních onemocnění (např. Crohnova choroba nebo ulcerozní kolitida).

Co to je WC kompas

WC kompas vznikl původně jako pomoc pro lidi s chronickými střevními komplikacemi. Jedná se o mapu toalet přístupnou přes webové stránky www.wckompas.cz nebo přes mobilní aplikaci „WC kompas“. Obsah vytváří na základě vlastní zkušenosti sami uživatelé. „Ani ve velkých městech často nelze rychle a důstojně vyřešit základní lidské potřeby. Nízkou kvalitu a nedostatečný počet čistých toalet si většina lidí uvědomí až v případě, kdy je nutně potřebují. Čím více lidí bude do naší mapy psát o svých zkušenostech, o to větší bude pravděpodobnost, že uživatelé najdou toalety právě ve svém okolí. Již nyní jich je více než 1 500,“ říká Mgr. Lucie Laštíková, manažerka komunikace pacientské organizace Pacienti IBD.

Syndrom dráždivého tračníku

  • zkušenosti s ním má 15 % populace
  • příznaky jsou opakované bolesti břicha doprovázené průjmem, zácpou nebo nadýmáním
  • řešením je dlouhodobá dieta včetně speciálních probiotik, dostatek pohybu a pokud možno též omezení stresu
  • dieta se liší v závislosti na příznacích – při průjmech jsou vhodné probiotické kvasinky, při zácpě dostatek vlákniny a při nadýmání trávicí enzymy

Proč je důležité vědět, kam jít na toaletu

I pro zdravé lidi je často složité najít v neznámém prostředí záchod včas. Co pak ti, které trápí onemocnění spojené s častými průjmy nebo nadýmáním? V České republice je jednou z nejčastějších příčin dlouhodobých střevních problémů syndrom dráždivého tračníku (IBS) – trpí jím 15 % lidí. Dráždivý tračník se projevuje opakovanými bolestmi břicha spojenými buď s průjmy, zácpou nebo nadýmáním. Příznaky přitom mohou být tak silné, že znemožňují běžné fungování. Za počátkem onemocnění stojí často dlouhodobý stres.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky