České a rakouské toaletní papíry? Dvojí kvalita i na záchodě

Toaletní papír používá každý a očekává od něj zhruba to samé. Jeho spotřeba roste, na každého Čecha připadá asi 8,5 kg toaletního papíru za rok. Časopis dTest nechal v laboratoři otestovat celkem 19 balení třívrstvých neparfémovaných vzorků. Dva výrobky pro srovnání koupil na rakouském trhu. Dobrou zprávou je, že žádná z testovaných rolí v testu nepropadla, rozdíly mezi nimi však najdete.

Toaletní papír
reklama

Češi, kteří jezdí nakupovat za hranice, argumentují lepší kvalitou zboží ze zahraničí. dTest se rozhodl prověřit situaci na poli toaletních papírů z tuzemska i od našich sousedů. „Do laboratoře jsme vyslali 17 značek třívrstvého nenavoněného toaletního papíru z českých obchodů. Dva vzorky, Lidl/Floralys a Billa, jsme pro srovnání koupili také na rakouském trhu. Privátní značka papíru z českého Lidlu dopadla o trochu lépe než z toho rakouského. Toaletní papír prodávaný pod značkou Billa v Česku ale dopadl o poznání hůře než jeho rakouské dvojče,“ shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest. 

K diskuzi o dvojí kvalitě stejně vypadajících výrobků stejné značky přispělo i srovnání počtu vrstev toaletního papíru. „Velmi zajímavá je situace s toaletními papíry, které řetězec Billa prodává pod svou privátní značkou Clever. Ani jeden ze dvou, které jsou v Česku k dostání, jsme nemohli do testu – na rozdíl od našich rakouských partnerů –zařadit, protože nesplňovaly základní podmínku: nemají tři vrstvy. Český Clever Toaletní papír má vrstvy dvě a Clever Toaletní papír recyklovaný má jen jednu. V Bille u jižních sousedů je situace jiná. Papíry Clever ve stejném žlutém obalu jako v Česku a podobném fialovém obalu zakoupíte ve třívrstvém provedení,“ poznamenává Hana Hoffmannová.

Testování všech toaletních papírů sestávalo z laboratorní a praktické části. Laboratorní zkoušky měly za cíl prověřit pevnost, savost a rozpustnost toaletního papíru v přesně daných a stejných podmínkách. Praktické zkoušky obnášely zapojení dobrovolníků, kteří papíry testovali v domácím prostředí za běžného provozu. Jejich úkolem bylo hodnotit hebkost, příjemnost na dotek, vzhled, odolnost proti protržení, savost, soudržnost vrstev, trhání v místě perforace a odtržení prvního útržku.

Nejlépe vyšel z praktických i laboratorních zkoušek papír Rossmann/Alouette Toilettenpapier. Nejvíc nespokojenosti vzbudila odolnost vůči protržení u papíru Q-Soft, kterou dobrovolníci ohodnotili pouze jako dostatečnou. Kvůli tomu si z těchto zkoušek odnesl nejhorší hodnocení ze všech.

Jak zvládly toaletní papíry testy v laboratoři? Papír má být v tahu pevný, ale zároveň by se měl snadno odtrhávat. Ve všech zkouškách pevnosti obstály papíry většinou velmi dobře nebo dobře, výjimku tvořil papír Big Soft, jehož pevnost v podélném i příčném tahu byla nejhorší ze všech.

Jak je papír savý, ovlivňuje technologie výroby, různá délka celulózových vláken nebo použití recyklovaného papíru, který saje méně. Nasáknout vodu trvalo nejdéle papírům dm/Sanft & Sicher Toilettenpapier Recycling a Lidl/Floralys z Rakouska. Zbylé výrobky si v obou dílčích zkouškách savosti vysloužily jen jedničky a dvojky. Papír, který se po spláchnutí hůře rozpouští, může ucpat potrubí. Ve zkoušce rozpustnosti propadl papír Linteo Care & Comfort.

Tip:

Pro toaletní papír neplatí žádné předpisy týkající se chemických látek. Specializovaná papírenská laboratoř, kde jsme test prováděli, doposud ve své praxi nezaznamenala problém s vysokým obsahem nežádoucích chemických látek v neparfemovaném toaletním papíru – bez ohledu na to, zda byl či nebyl na jeho výrobu použit recyklovaný papír. Častými látkami, které způsobují u citlivých jedinců podráždění kůže, jsou některé složky parfémů. Prvním krokem je proto kupovat papír bez vůně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky