Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvýšení daně z nafty se odrazí na cenách všeho, míní majitelka spediční firmy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Zvýšení spotřební daně z nafty se podle Danuše Kudrové, majitelky spediční firmy s provozovnou v Žalanech na Teplicku, odrazí na cenách veškerého zboží. Dopravci budou navíc v nevýhodě oproti firmám v zahraničí, třeba v Polsku, které díky levnější naftě nabídnou i levnější přepravu.

Majitelka to řekla ČTK v reakci na novelu o spotřebních daních, kterou v pátek podepsal prezident Petr Pavel. Novela dnes vyšla ve Sbírce zákonů, daňová sazba se zvýší od úterka. Daň z nafty se zvýší na úroveň, která platila do loňského června.

"Zvýšení daně na naftu ovlivní veškeré ceny veškerého zboží, které se prodává, které nakupujeme," uvedla Kudrová. "Zaplatíme to všichni," doplnila. Její firma Spedice Kudrová se sídlem v Brně převáží zboží od stavebního materiálu přes potraviny po oblečení. "Všechno, co nakoupíme v obchodech, našimi kamiony převážíme," doplnila Kudrová. Kamiony jezdí nejen v tuzemsku ale i v zahraničí. "Budeme špatně konkurenceschopní, protože v Polsku jsou ceny nafty momentálně nejnižší, takže polští dopravci budou ve výhodě a budou nám velkou konkurencí," podotkla majitelka.

Spedice Kudrová disponuje 20 kamiony a zaměstnává 20 řidičů. Vozidla mají stanoviště v Žalanech nedaleko lázeňského města Teplice. Podle majitelky se zřejmě nedá proti vyšší sazbě daně z nafty nijak bránit, změnu může učinit pouze vláda, dodala.

Témata:  nafta

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 10:43

Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Na dluh Francie by se skládali občané celé eurozóny

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Francouzský prezident Emmanuel Macron žádá revoluční změnu fungování Evropské centrální banky. Měla by být v důsledku tolerantnější k inflaci. Francii by to ulevilo od nákladů dluhu. Ovšem občané eurozóny by tím více ztráceli na kupní síle svých úspor a příjmů.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy