Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úprk Čechů za nákupy do levnějšího Polska i Německa: Stát přichází o miliardy na daních

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ilustračnífotky.cz

Komentář Lukáše Kovandy: Maloobchodní tržby se v Česku v září propadly více, než se čekalo, a to meziročně o rovná čtyři procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg přitom ve střední hodnotě svých odhadů předpokládali pokles jen o 3,7 procenta.

Stále poměrně ponurá nálada spotřebitelů – na poměry posledních dvaceti let výrazně podprůměrná – je klíčovým zdrojem zářijového výraznějšího než předpokládaného propadu maloobchodních tržeb. Lidé v meziročním pohledu šetřili jak na nepotravinářském zboží – zejména na elektronice, oděvech a obuvi a potřebách pro domácnost –, tak na potravinách.

Tržby za nepotravinářské zboží spadly v porovnání s loňským září v očištění o inflaci o 5,9, za potravinářské zboží o 3,2 procenta. Lidé v Česku však meziročně utráceli více za pohonné hmoty, a to o 4,5 procenta. Výrazné zlevnění benzínu a nafty, k němuž meziročně došlo, stejně jako snižování obecné inflace obyvatele Česká pohání k jejich vyšší spotřebě.

Dalším důvodem slabších než očekávaných tržeb je „úprk“ Čechů za nákupy do levnějšího Polska i Německa, jemuž nyní dělá „reklamu“, co se nákupu potravin týče, i sám premiér Fiala. Češi letos v rámci přeshraničních nákupu utratí v cizině zhruba 60 miliard korun, vyjdeme-li z jarního šetření Asociace malých a střeních podnikatelů a živnostníků. Stát přichází o nemalé miliardy na daních.

Za celý letošní rok je třeba počítat s propadem maloobchodních tržeb o zhruba 4,5 procenta, když ovšem v závěrečných měsících roku a pak v příštím roce dojde ke zlepšení situace v oblasti maloobchodu. V příštím roce by tak maloobchod mohl přidat 3,5 procenta, zejména díky odeznění mimořádně vysoké inflace.

Témata:  ekonomika daně Peníze

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.