Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tempo snižování stavů zaměstnanců nabralo v českém průmyslu před koncem roku 2022 výrazně na obrátkách. O práci může letos přijít přes 100 tisíc lidí

Úřad práce
Úřad práce
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: Tuzemské podniky zpracovatelského průmyslu loni v prosinci výrazně zvýšily tempo snižování stavů svých pracovníků. A to na dosud nejvýraznější úroveň za celou dobu trvání současné inflační krize. Vyplývá to z pravidelného šetření podmínek v českém zpracovatelském průmyslu, jehož výsledky za prosinec 2022 (viz zde) dnes zveřejnila společnost S&P Global.

Vysoké ceny energií zvyšují náklady zpracovatelského průmyslu, přičemž současně nahlodávají kupní sílu jeho zákazníků a jejich ochotu zadávat nové zakázky. Tuzemské průmyslové podniky se tak ocitají „v kleštích“ snižujících se marží na jedné straně a zhoršujícího se odbytu na straně druhé. Nezbývá jim v řadě případů nic jiného než propouštět své zaměstnance nebo jinak snižovat stavy pracovníků. Zaměstnanost v průmyslu tak v prosinci klesala nejvýrazněji od srpna 2020, kdy se ovšem průmysl potýkal s dopady první vlny pandemie covidu-19.

Další zvýšení tempa snižování stavů a propouštění lze očekávat za měsíc leden 2023. To proto, že ke konci roku skončily řadě zaměstnanců pracovní smlouvy na dobu určitou. A také z toho důvodu, že od nového roku firmám nabíhají nové ceníky energií, mnohdy již nezafixované na úrovni z doby před válkou na Ukrajině, takže čelí často dramaticky navýšeným, byť zastropovaným cenám energií.

Míra nezaměstnanosti v tuzemské ekonomice tak letos může vystoupat až na pět procent. To by znamenalo, že o práci by přišlo více než 100 tisíc lidí. Z velké části by se jednalo právě o pracovníky zpracovatelského průmyslu, jehož podniky často čelí vyšším nákladům na energie než většina jiných segmentů ekonomiky.

Témata:  nezaměstnanost průmysl Úřad práce komentář

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:53

Nemáte potomky? Lidovci navrhují vyšší odvody na důchody. Piráti nesouhlasí

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.