Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český trh práce je až příliš dobrý

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Tomáše Volfa: Srpnová nezaměstnanost stoupla z 3,5 % na 3,6 %. To znamená, že jsme stále nejlepší v Evropě, ale firmy už nemají kde brát. Kvalitní zaměstnanec je ohrožený druh.

Kombinace nízké nezaměstnanosti s poklesem HDP je hlavním důvodem pro setrvání ve stávajícím zaměstnání. Lidé dnes nejsou ochotni riskovat změnu a trh práce se tak stává absolutně nepružným. Paradoxně se tak nízká nezaměstnanost stává problémem.

Opět máme nakročeno k nelichotivé statistice, protože zatímco počet volných míst klesá, počet lidí bez práce roste. Na tom je dobře vidět, že kondice domácí ekonomiky jde dolů. Až na začátek letošního roku panovala tato situace naposledy v prvním čtvrtletí roku 2018.

Pro firmy je čím dál složitější najít kvalitní zaměstnance. U manuálních odborných prací je situace možná nejhorší.

Rozdíl mezi pohlavími je nejvyšší za posledních 10 let. Zatímco nezaměstnanost mužů stagnovala na 3 %, nezaměstnanost žen stoupla na 4,2 %.

V dnešní situaci se dá s nadsázkou říct, že nízká nezaměstnanost je problém, vysoká taky. Aktuálně je však situace v ČR stále lepší, než kdybychom se s podílem lidí bez práce pohybovali nad 5 %. To by uvrhlo více domácností do existenčních problémů.

Témata:  trh práce lidé nezaměstnanost práce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.