Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská ekonomika svým růstem překonává všechna expertní očekávání

ekonomika
ekonomika
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Růst ruské ekonomiky překonává všechna expertní očekávání, ukazuje dosavadní slabost sankcí, shrnuje agentura Bloomberg. Dle MMF (a jeho ukazatele HDP na osobu v mezinárodních dolarech roku 2017) letos ruská ekonomika bude o 5,5 % silnější než v předcovidovém roce 2019, česká ale o 2,5 % slabší.

Čísla ruského hospodářství ale výrazně vylepšuje také válečné zbrojení a obecně citelně navýšené vládní výdaje.  

Jak kdo překonal covid a válku na Ukrajině? Aneb vývoj ekonomického výkonu mezi lety 2019 a 2023:Rusko +5,5 %Německo -0,5 %Česko -2,5 %(data: MMF, vývoj HDP na obyvatele v mezinárodních dolarech roku 2017)Zrovna v těchto týdnech Rusko podle všeho překonalo hospodářský propad, jenž nastal po invazi jeho vojsk na Ukrajinu. Ruská ekonomika roste nejrychlejším tempem prakticky za posledních více než deset let. Daří se zdaleka nejen zbrojařům, ale i bankám, automobilkám nebo leteckým dopravcům.

Státem ovládaná banka Sberbank vyhlíží svůj nejlepší rok historie a stejně tak i celé ruské bankovnictví. Na předválečnou úroveň se vrací prodeje aut, byť západní značky jsou ve velké míře nahrazeny zejména čínskými. Na předválečné úrovni je již dnes letecká doprava v zemi.

V důsledku sankcí se Rusko může potýkat s problémy, jež plynou z omezeného přístupu k vyspělým technologiím a know-how, avšak to se zřejmě projeví až v delším časovém horizontu. Aktuálně čísla tyto problémy příliš neodhalují, případně se Rusku dokonce daří se s nimi trvale vypořádat, například přeorientováním své ekonomiky a obchodních vztahů na Čínu a obecněji Asii.

Témata:  ekonomika Rusko komentář

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.