Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodejci ojetých aut letos přišli kvůli koronaviru o 48 miliard

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Prodej ojetých aut se během podzimního uzavření autobazarů propadl o dalších 23 procent a celkově již letos ztratil 48 miliard korun, tedy 44 procent loňského obratu. Počet prodaných vozů klesl o 195.000, tedy o 46 procent. Na podzim se zvýšil on-line prodej aut proti jarní vlně o 128 procent na zhruba 700 milionů korun. Vyplývá to z dnešních údajů on-line autotržiště Carvago.

"Naše data ukazují, že během prvního uzavření poboček v březnu a dubnu se v meziročním srovnání prodávala průměrně pouhá tři procenta aut, nicméně během druhé vlny (říjen a listopad) dosahoval průměr už téměř devět procent," uvedl výkonný ředitel Carvago Jakub Šulta.

Na trhu ojetých aut podle něho chybí přes 20 procent vozů. Vzhledem k malému objemu prodejů, vyšším cenám nových automobilů a tlaku automobilek na splnění emisních norem EU vzrostla průměrná cena ojetého vozu během listopadu o čtyři procenta na 271.192 Kč.

Ucelený koncept on-line prodeje Carvago.com se koncovým zákazníkům otevřel na začátku října a již za dva měsíce přesáhl počet poptávaných vozů hranici 700. Do pěti let plánuje Carvago dosáhnout na miliardu eur obratu a prodávat přes 150.000 aut ročně napříč celou Evropou.

Témata:  ojetiny auta

Aktuálně se děje

10. května 2024 12:22

9. května 2024 12:38

Dovolená s celou rodinou: Vyplatí se více celoroční nebo jednorázové cestovní pojištění?

Při plánování dovolené stojí rodiny před řadou důležitých rozhodnutí, od výběru destinace až po optimalizaci rozpočtu, aby si dovolenou užily co nejvíce. Často však může dojít k opomenutí důležitého aspektu – cestovního pojištění. Zanedbání pojištění s sebou nese značná rizika, zatímco pečlivý výběr může přinést významné úspory.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Udeří za oceánem druhá inflační vlna? Investoři musí být ostražití

KOMENTÁŘ Michala Valentíka: Akciové trhy rostou s drobnými výkyvy od podzimu minulého roku. Růst je významně podporován očekáváním, že americká centrální banka změní svou dosavadní politiku a začne snižovat úrokové sazby, což bude pro akcie další výrazný růstový impuls. Je ale blízké snížení sazeb ze strany Fed jasná věc? Stále více to vypadá, že nikoliv.