Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na přestupném roce vydělá stát miliardy korun, zaměstnanci s měsíční mzdou ostrouhají

CZK
CZK
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: Přestupný rok má na ekonomiku samozřejmě vliv. Je to jeden den „k dobru“. Ovšem „k dobru“ jak pro koho. Na přestupném roce, tedy na dnešním dni „navíc“, vydělávají extra peníze třeba lidé, kteří jsou placeni od hodiny. Naopak zaměstnanci, kteří pobírají standardní měsíční mzdu či plat, ostrouhají. Dá se však říci, že dnes pracují zadarmo?

Běžný zaměstnanec s hrubou mzdou 40 tisíc korun měsíčně za rok vydělá 480 tisíc hrubého. Letošek má právě i kvůli dnešnímu dni navíc celkem 252 pracovních dní. Takže onen běžný zaměstnanec denně vydělá zhruba 1905 korun hrubého. Pokud by letošek nebyl přestupným rokem, vydělal by celoročně opět 480 tisíc hrubého, ovšem tyto peníze by se rozpočetly na nižší počet dní, a sice 251. Takže běžný zaměstnanec by měl denně lehce přes 1912 korun. Tudíž „ztráta“ běžného zaměstnance způsobená přestupným rokem odpovídá sedmi až osmi korunám každý pracovní den po celý letošní rok. Každou hodinu, kterou letos napracuje, tak pobírá v průměru o necelou korunu hrubého méně. V čistém tak každou hodinu přichází o sumu v rozsahu jen desítek haléřů.

Právě proto, že mzdy se kvůli přestupnému roku běžně nenavyšují, je určitým rébusem vypočítat makroekonomický dopad jednoho dne navíc. Pokud totiž hrubým domácí produkt měříme primárně skrze mzdy, důchodovou metodou, navýšení neregistrujeme v takovém rozsahu jako při užití jiných metod. Pokud třeba počítáme hrubý domácí produkt další relevantní metodou, výdajovou, skrze spotřebu, investice, vládní výdaje a čistý export, je zřejmější, že den navíc vskutku efekt má.

Nominální hrubý domácí produkt Česka má letos vykázat hodnotu 7640 miliard korun, plyne z aktuální prognózy ministerstva financí. Denní hrubý domácí produkt tak letos průměrně odpovídá zhruba 21 miliardám korun. O víkendech a svátcích bude nižší, o pracovních dnech vyšší, roli sehraje i sezónnost. Zisk české ekonomiky z přestupného roku by tak mohl být právě kolem dvaceti miliard korun. V extra dni navíc se toho zkrátka vyprodukuje a spotřebuje o něco navíc. Stát tak na přestupném roce vydělá přibližně šest miliard korun, díky extra daním.

Na dnešním dni navíc vydělávají také držitelé celoročních kuponů na MHD nebo majitele celoročních permanentek třeba do posilovny. Ti všichni dnes cestují nebo cvičí zadarmo. Lidé, kteří bydlí v nájmu, dnes zase zadarmo bydlí, neboť výše nájmu je stanovena pevně na měsíční bázi.

Dopad přestupného roku ale nelze přeceňovat. I když totiž tedy letošek má 252 pracovních dní, o dva více než loni, je to úplně stejný počet jako předloni – a to žádný přestupný rok nebyl.

Témata:  ekonomika finance

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.