Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fiala: Trendy ukazují, že by ceny energií měly vydržet, opatření zafungovala

Petr Fiala (ODS)
Petr Fiala (ODS)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Opatření, která vláda udělala v souvislosti s extrémními cenami energií, zafungovala a je dobře, že v současnosti všichni distributoři nabízejí energie pod vládou stanovenými limity. V rozhovoru s ČTK to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Všechny trendy i předpovědi expertů ukazují, že by tento stav měl vydržet a že by se ceny neměly vracet do extrémních výšek, uvedl předseda vlády na dotaz, zda se neobává skoku po skončení opatření.

Vláda počátkem roku na národní úrovni zastropovala ceny energií a udělala další kroky, aby po dobu letošního roku garantovala přijatelné ceny pro domácnosti, veřejný sektor a podnikatele, a současně se soustředila na opatření na evropské úrovni. Podle Fialy pomohla velmi rychlá diverzifikace dodavatelů energií do států EU a dohoda na některých krocích, jako jsou společné nákupy, nové mechanismy proti skokovému růstu cen. "Ale hlavně ta diverzifikace dodavatelů, budování nových LNG terminálů. To všechno vede k tomu, že dnes jsou ceny úplně jinde, než byly třeba v druhé polovině minulého roku," konstatoval.

Spotřebitelé letos mohou po zavedení maximálních cen megawatthodinu (MWh) elektřiny zaplatit nejvíc 6000 korun s DPH, za MWh plynu 3000 korun. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce. I v květnu pokles cen energií na trzích rozhýbal nabídky tuzemských dodavatelů. Nové ceny po vládnou stanoveným cenovým limitem představil ČEZ, nové nabídky zveřejnily také Moravské naftové doly (MND) nebo Tedom Energie a od května snížila ceny i Pražská plynárenská. Už v prvních měsících roku snížily ceny pod vládní cenový strop například E.ON, innogy nebo Centropol. Firmy zároveň od té doby představily několik dalších nových produktů se zlevněním, a to pro nové i stávající zákazníky. Zároveň přiznávají, že v případě pozitivního vývoje na trhu budou dál reagovat.

Témata:  Petr Fiala (ODS) energetika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.