Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fialova vláda si jde pro triumf ve volbách roku 2025, plyne z nové prognózy ČNB

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Komentář Lukáše Kovandy: Česká národní banka vyhlíží volební trumf v rukou Fialovy vlády. Kabinetu se totiž podle dnes zveřejněné prognózy centrální banky podaří již v příštím roce výrazně stabilizovat veřejné finance. Jejich schodek má totiž činit pouze 1,6 procenta hrubého domácího produktu. To je jen zhruba poloviční úroveň v porovnání s příslušným kritériem pro přijetí eura, které odpovídá hodnotě tří procent deficitu v poměru k HDP.

V roce 2025, kdy se mají konat řádné sněmovní volby, pak deficit veřejných financí podle ČNB klesne na pouhé jedno procento HDP. Základní zastabilizování veřejných financí, které má nastat příští rok, se tím pádem dále upevní.

Aktuální výhled ČNB potvrzuje, že v posledních měsících výrazně klesá riziko zhoršení ratingu úvěruschopnosti České republiky. Minulý měsíc ratingová agentura Standard & Poor’s označila stav tuzemských veřejných financí za „solidní“ a úroveň zadlužení za „přiměřenou“. Rating ponechala na úrovni, jež je neměnná od roku 2011, a nezměnila ani ratingový výhled – ten má stále za „stabilní“. Rating ani ratingový výhled  letos Česku nezhoršují ani další dvě světově významné ratingové agentury, Moody’s a Fitch Ratings.

Další zlepšení stavu českých veřejných financí od příštího roku zajistí poslanci již schválený konsolidační balíček. 

Fialova vláda by tak do voleb roku 2025 měla splnit svůj klíčový slib, jímž je právě stabilizace tuzemských veřejných financí. ČNB vlastně ve své dnešní prognóze praví, že vládní strany budou moci před volbami říkat, že „zastavily prudké zadlužování země“ – a že budou mít pravdu.

Témata:  Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 21:13

Generální ředitel HSBC nečekaně odstoupil

Výkonný ředitel skupiny HSBC Noel Quinn po téměř pěti letech ve funkci nečekaně odchází do důchodu.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy