Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ekonomika ve čtvrtletí meziročně klesla o 0,5 procenta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla meziročně o 0,5 procenta. Pokles je po zpřesnění o 0,1 procentního bodu hlubší, než Český statistický úřad (ČSÚ) uvedl v květnu. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt v prvním kvartále stagnoval. Revize meziročního vývoje je však podle analytiků jen kosmetická změna, která nic nemění na hlavních trendech. Problém podle nich představuje snížená spotřeba domácností a nadále platí, že se ekonomika jen těžko odráží ode dna.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nehodnotí upravené údaje o vývoji ekonomiky jako hospodářský propad. "I inflace a snížení spotřeby domácností, které je logické a je třeba i sezónní, to si přiznejme, má na to vliv. Takže je to spíše stagnace," řekl dnes ČTK.

Domácnostem v letošním prvním čtvrtletí klesly příjmy i spotřeba. "Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele poklesl v prvním čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 1,2 procenta, meziročně o 9,6 procenta, což opět souviselo s pokračujícím růstem cen," uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet. Reálná spotřeba domácností na obyvatele se snížila mezičtvrtletně o 2,6 procenta a meziročně o 7,6 procenta.

Proti předchozímu čtvrtletí klesla také míra úspor domácností, meziročně se ale zvýšila. Míra investic v sektoru domácností se snížila mezičtvrtletně i proti stejnému období před rokem.

U nefinančních podniků mezičtvrtletně i meziročně stoupla míra zisku, snížila se ale míra investic. Mzdové náklady nefinančních podniků meziročně stouply o víc než desetinu.

"Základní obrázek situace v české ekonomice se ale po aktuálním zpřesnění údajů o HDP za letošní první čtvrtletí nemění. V meziročním vyjádření výrazně klesá spotřeba domácností, která je hlavním tahounem meziročního poklesu HDP," uvedl hlavní ekonom Generali Investmets CEE Radomír Jáč. "Na spotřebitele i v letošním prvním čtvrtletí nadále nepříznivě dopadala vysoká inflace, která vedla k propadu jejich reálných příjmů, a vše vyústilo do poklesu spotřeby domácností," dodal.

Podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka se ekonomika jen těžko odráží ode dna, hlavně kvůli slabé poptávce. Za celý rok očekává růst HDP mírně v kladných hodnotách.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.