Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit k 31. říjnu je v nejlepším zájmu země, prohlásil Johnson

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Odchod Británie z Evropské unie k 31. říjnu by byl v nejlepším zájmu země. Prohlásil to dnes britský premiér Boris Johnson při interpelacích v Dolní sněmovně. Vůdce labouristické opozice Jeremyho Corbyna ministerský předseda vyzval, aby vysvětlil, jak by brexit uskutečnil on.

Johnson dnes zopakoval své zklamání nad úterním rozhodnutím Dolní sněmovny zablokovat vládní plán rychlé ratifikace brexitové dohody. Brexitu tak nyní hrozí další odklad.

Podle Johnsona má Corbyn stále čas na to, "aby lidem této země vysvětlil, jak on navrhuje ctít svůj slib, který opakovaně učinil", jak by naplnil vůli lidu a dokončil brexit. Johnson dnes zdůraznil, že nyní je třeba vyčkat, jak ostatní země Evropské unie rozhodnou o britské žádosti o odklad brexitu.

Konzervativci jsou podle Johnsona stranou, která brexit naplní navzdory tomu, že opozice činí vše pro zablokování vyjednané dohody. Corbyn konstatoval, že "parlament by měl mít nezbytný čas" k prostudování brexitové dohody dojednané premiérem a souvisejícího zákona, který její ustanovení převede do britského práva.

Podle britských médií se dnes Johnson s Corbynem krátce setkali už ráno. Johnson však neuspěl se svou snahou získat labouristy pro časový plán, který by umožnil brexit dále neodkládat. "Corbyn dal najevo, že nemá jinou politiku než další odklady a trávení roku 2020 referendy," citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z Johnsonovy Konzervativní strany.

Témata:  Brexit Boris Johnson Velká Británie EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:14

Stále více jsou žádáni elektrikáři a další zástupci řemeslných profesí

Pracovní portál Prace.cz se zaměřil na porovnání poptávky zaměstnavatelů a zájmu uchazečů o práci u nejpopulárnějších profesí. Jaké zde jsou aktuální trendy? A jak se pohybují u těchto profesí aktuálně odměny?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.