Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané koupili Budějovický měšťanský pivovar

Američané koupili Budějovický měšťanský pivovar

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Americká pivovarnická skupina Anheuser-Busch koupila společnost Budějovický měšťanský pivovar a dostala se tak k části jejích registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier. Ve svém čtvrtečním vydání o tom informovaly Hospodářské noviny.

Američané si akvizicí zároveň otevírají cestu k případné privatizaci čtvrtého největšího producenta piva v Česku, národního podniku Budějovický Budvar, napsal deník.

Označení Budweiser používá nejen Budějovický měšťanský pivovar, ale také Budvar. Oba pivovary se s Anheuser-Busch o název Budweiser po světě soudí roky.

Podle ředitele Budvaru Jiřího Bočka je z celé transakce patrné, že Anheuser Busch nebude v Česku vařit pivo, ale jde mu především o kontrolu duševního vlastnictví.

"Také si chce vytvořit předpoklad pro zapojení do případné privatizace Budějovického Budvaru po jeho transformaci na akciovou společnost s cílem získat pro sebe celosvětovou exkluzivitu pro značku Budweiser," citovaly Bočka Hospodářské noviny.

Budějovický měšťanský pivovar, který patří v Česku k menším pivovarům, prodala Američanům společnost Harvestor. V ní je akcionářem František Savov, podnikatel spojovaný s kontroverzními obchody kolem někdejšího svazáckého majetku. Ovládá mimo jiné i knižní vydavatelství Mladá Fronta a média jako je E15, Sedmička a Strategie.

Témata:  pivovary

Aktuálně se děje

14. května 2024 19:38

13. května 2024 11:25

13. května 2024 10:53

Předpověď počasí na noc a úterý 14. května

Počasí u nás bude ovlivňovat okraj tlakové výše nad severovýchodní Evropou, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Nová pravidla pro dobíjecí stanice elektroaut? Bezhotovostně to půjde všude

Od letošního dubna musí každá nová dobíječka elektroaut přijímat bezhotovostní platby. Již stojící dobíjecí stanice pak budou přijímat platby kartou či QR kódem nejpozději od roku 2027. Cílem má být zpřístupnění „ad hoc“ nabíjení pro každého. Tyto a další změny na poli elektromobility řešili zástupci společností i státních institucí na akci EV Experience, která proběhla na závodním okruhu v Brně.