Mohli by drobní investoři na zavedení eura vydělat?

Čas od času v České republice přijde na přetřes přijetí společné evropské měny. Množství diskuzí týkajících se eura celkem pozitivně koreluje s volbami, kdy jednotliví kandidáti chtějí (nebo musí) zaujmout k této otázce určitý postoj.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
reklama

Proto byly na toto téma už popsány stohy papírů, či chcete-li gigabajty textů v elektronické podobě. Je to ale tak závažná otázka, která může zásadně ovlivnit budoucí směřování našeho hospodářství, že je důležité hlavní pro a proti přijetí eura znát a připomínat si je. Trochu stranou zájmu zůstávají čeští drobní investoři. Jaký efekt by pro ně zavedení eura mohlo mít?

Ve prospěch eura hovoří pravdivý, byť populistický důvod, že přijetím společné evropské měny se usnadní cestování pro domácnosti a zároveň čeští spotřebitelé budou mít možnost lepšího srovnání cen se zahraničím. Když nebudeme podceňovat české domácnosti, že bez zavedení eura nevycestují do zahraničí či si nepřepočítají ceny v zahraničních měnách na české koruny, můžeme na tento argument zapomenout.

Podstatnějším přínosem jak pro domácnosti, tak pro firmy by bylo díky přijetí eura odstranění kurzového rizika. Pro firmy by to znamenalo stabilnější podnikání nebo případné snížení nákladů na měnové zajištění. Také domácnosti by mohly bezpečněji vkládat své volné finance do různých investičních nástrojů.

Například správcům podílových fondů by odpadly náklady na zajišťování zahraničních cenných papírů do české koruny, čímž by český drobný investor dosáhl na vyšší výnos. Stačí se podívat na graf níže, který zobrazuje průběh výkonnosti akciového podílového fondu Franklin Mutual European Fund, zaměřeného na evropské akcie. Zelená linka zobrazuje výkonnost fondu v základní měně euru, a to od roku 2015. Červená linka ukazuje ten samý fond, ale měnově zajištěný do české koruny. Je vidět, že výkonnost české verze fondu, především za rok 2017, zaostává. Je to dáno právě náklady na měnové zajištění, protože v České republice jsou úrokové sazby vyšší než v eurozóně. Na tříletém horizontu je výkonnost české verze fondu o tři procentní body horší.

img-responsive

graf | foto: Broker Trust

Obrázek č. 1 - Franklin Mutual European Fund v EUR a v CZK

Jako častý argument proti zavedení eura zaznívají náklady spojené s přijetím této měny. Ano, podniky by musely investovat, aby změnily například své informační systémy, účetnictví a podobně. Jedná se ale jen o jednorázový náklad, zatímco případné výnosy ze snížení nákladů na měnové zajištění by byly trvalé.

Předchozí zmínka o různých úrokových sazbách nás přenesla k dalšímu argumentu, avšak tentokrát proti zavedení eura. Díky vlastní národní měně může Česká republika provádět nezávislou měnovou politiku. Nejsme tak závislí na eurozóně a můžeme měnovou politiku uzpůsobovat potřebám české ekonomiky. Na druhou stranu zůstává otázkou, v jakém rozsahu se může ČNB odchýlit od politiky Evropské centrální banky, když je ČR velmi otevřenou ekonomikou navázanou finančně, investičně a obchodně na státy z eurozóny. Nejde ale pouze o nezávislost měnové politiky. V posledních letech jsme byli svědky fiskální nekázně převážně jižního křídla eurozóny, která vyústila v otřes základní důvěry ve společnou evropskou měnu. Vyvstává proto i otázka, zda vstupovat do eurozóny, když mnoho jejích členů je nadmíru zadluženo a případná sanace jejich dluhů nebo potencionální rozpad eurozóny, by mohly ČR poškodit. Informoval Michal Valentík, investiční analytik společnosti Broker Trust

Témata: EUR | ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky