Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak pokračují jednání o Brexitu?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podívejme se nějaké době, jak pokračují jednání o Brexitu. Přece jen, po Vánocích, které jsou tady kvapem, to bude rok a půl od onoho hlasování a devět měsíců od momentu, kdy britská premiérka aktivací článku 50 Lisabonské smlouvy odstartovala proces odpočítávání k opuštění EU, informuje Martin Lobotka, hlavní analytik Consequ.

Pohled je to však bohužel stejný – neradostní. Jednání se po pěti či šesti kolech zasekla na otázce rozvodového vyrovnání a práv občanů EU po exitu a začátek vyjednávání o novém uspořádání obchodních vztahů je tak stále v nedohlednu. Několika bankovním domům došla trpělivost a začaly navzdory zářijovému slibu Mayové o dvouletém přechodném období po exitu uvádět do chodu své krizové plány a shánět se po pronájmech kancelářských budov ve velkých městech kontinentální EU. Britští vyjednavači jsou stále směsí naivity a sebeklamu, slibují věci, které nemůžou splnit, například „speciální pasy pro bankéře“, navzájem si veřejně odporují (např. rozpory mezi ministry Johnsonem a Davisem a premiérkou) a jen pomalu se dostávají z iluze, že všechno bude jako předtím, jen s tím rozdílem, že nebudou polští instalatéři. Ani po roce a půl se nezdá, že by Británie měla reálný plán, jak s celou věcí naložit.

Ještě štěstí, že ekonomice to vadí jen trochu. Růstově to sice v Británii vypadá pro letošek pouze na italské tempo (1,5 %), a tedy výrazně pod tím, jak roste Eurozóna či USA, a většina predikcí pro příští dva roky věští ještě slabší výsledek, vzhledem ke shora popsanému je to ale vlastně vcelku velký úspěch. Růst mezd užírá tříprocentní inflace a spousta investic se odkládá z důvodu nejistoty, nicméně rekordně nízká nezaměstnanost a solidní průmysl ekonomice pomáhají.  Než na rychlý propad to tak vypadá na dlouhotrvající růstové zaostávání za USA / EU.  To není nic strašného, ale zrovna těm, co převážně za odchod hlasovali, to nepomůže. A dalších několik let šnečího růstu ekonomiky (a reálných mezd) dále otestuje sociální kohezi Británie.

Nadále tak platí tři obecná poučení z Brexitu.  Zaprvé, na nebinární a velmi komplexní problém se nevyhlašuje binární hlasování, už vůbec ne v dobách, kdy podstatná část lidí čerpá zprávy primárně z Facebooku. Zadruhé, když už si hrajte se sirkami u slamníku, mějte aspoň představu, kde je nejbližší voda a nejbližší telefon. A zatřetí, referendum o EU je špatný způsob řešení vnitropolitických problémů.

Což je mimochodem velmi důležité pro současnou povolební politickou situaci v ČR. Netřeba velké imaginace pro představu, jak odpor všech vůči vítězovi posledních českých voleb vžene partičku z Chodova do manželství s těmi, co hlásají, že „zastaví diktát EU“.  Protože jenom to, že si Agrofert ven z EU nepřeje, není žádnou garancí, že se tak v případném referendu nestane. David Cameron by mohl vyprávět.

Témata:  Brexit EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy