Ekonomika

Ilustrační fotografie

Ceny benzinu i nafty padají. Stupňuje se strach z měnové války!

Ekonomika

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu dál mírně zlevnily, a drží se tak na nejnižších cenách od konce letošního dubna. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy o tři haléře na 32,86 koruny za litr a cena nafty o haléř na 31,98 koruny.

Ilustrační fotografie

Nezaměstnanost vzrostla. V červenci se odrazila ode dna

Ekonomika

Nezaměstnanost v červenci mírně vzrostla na 2,7 procenta a odrazila se tak ode dna, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Nejde ale podle nich o dramatickou změnu, jen o sezonní výkyv díky příchodu absolventů na trh práce. Úřad práce ČR zveřejní údaje o nezaměstnanosti za červenec ve čtvrtek 8. srpna. V červnu nezaměstnanost činila 2,6 procenta.

Ilustrační fotografie

Vystrašené trhy ze znehodnocování jüanu

Ekonomika

Spojené státy označily začátkem tohoto týdne Čínu za měnového manipulátora a tím vyvolaly vlnu panických úniků z rizikových aktiv. Následně Čína podpořila svou měnu a udržela její hodnotu v pásmu, aby uklidnila investory.

USA označily Čínu za měnového manipulátora

USA označily Čínu za měnového manipulátora

Ekonomika

Spojené státy oficiálně označily Čínu za měnového manipulátora. Oznámení amerického ministerstva financí následovalo po prudkém oslabení čínského jüanu vůči dolaru. Toto prohlášení prohloubí napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa, předpověděl zpravodajský server BBC News.

Ilustrační fotografie

Letos zaniklo nejvíce firem od vzniku ČR

Ekonomika

V Česku vzniklo v prvním pololetí 15.589 obchodních společností, a 8262 jich naopak zaniklo. Počet zaniklých firem byl nejvyšší od vzniku ČR, tedy od roku 1993.

Ilustrační fotografie

Jitoně se zhroutil byznys. Propustí 180 zaměstnanců

Ekonomika

Výrobce nábytku Jitona propustí do konce října asi 180 zaměstnanců. Příčinou je konec spolupráce s hlavním odběratelem, jímž byla Ikea. V Klatovech propustí Jitona 100 až 110 lidí, v Třebíči kolem osmdesáti. Po propuštění zůstane ve firmě asi 50 zaměstnanců. Propuštěným pomáhá Jitona najít jinou práci.

Titanic

Firmě, která postavila Titanic, hrozí bankrot

Ekonomika

Britský stavitel lodí Harland and Wolff, jehož nejznámějším dílem je Titanic, je na pokraji bankrotu a ještě dnes by mohl být umístěn pod zvláštní správu. Může to znamenat i konec firmy, uvedl dnes server BBC.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Čína přišla o post největšího obchodního partnera USA

Čína v letošním prvním pololetí v důsledku obchodních sporů mezi Washingtonem a Pekingem přišla o post největšího obchodního partnera Spojených států. Vyplývá to podle listu The Wall Street Journal (WSJ) z pátečních údajů amerického ministerstva obchodu.

Vývoj ekonomiky

Bezradný Fed a nedůvěryhodný Powell

Ekonomika

Fed přišel se snížením sazeb a ukončením kvantitativního zpřísňování, avšak nic dalšího nenabídl a tisková konference zanechala na trzích pocit, že se Fed jen neustále opožďuje za křivkou. Americký dolar poskočil, což znamená zahájení odpočtu pro zásah Trumpovy vlády, informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Čína pohrozila Spojeným státům odvetou za nová cla

Ekonomika

Čína bude muset přistoupit k odvetným opatřením, pokud budou Spojené státy trvat na uvalení dalších cel na čínské zboží. Uvedlo to dnes čínské ministerstvo obchodu. Dodalo, že Peking sice nestojí o obchodní válku, ale nemá z ní strach.

Brexit

Británie chce po brexitu vytvořit až deset bezcelních zón

Ekonomika

Britská vláda chce po plánovaném odchodu z Evropské unie vytvořit po celé zemi až deset zvláštních ekonomických zón v přístavech a na letištích. Ty by firmám umožnily dovážet, zpracovávat a reexportovat zboží, aniž by podléhalo britským daňovým a celním pravidlům, informoval dnes zpravodajský server BBC.

Ilustrační fotografie

Fed zřejmě sníží úroky, poprvé za více než deset let

Ekonomika

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) po svém dvoudenním zasedání dnes pravděpodobně sníží základní úrokové sazby. Bude to první snížení od prosince 2008, tedy od doby, kdy globální ekonomika čelila nejhlubší krizi od 30. let minulého století.

Ilustrační fotografie

Nálada německých spotřebitelů se dál zhoršuje, lidé mají strach

Ekonomika

Nálada německých spotřebitelů se dál zhoršuje. Pokles nyní trvá už tři měsíce. Stěžejní příčinou je zpomalování globální ekonomiky, obchodní spory ve světě a odchod Británie z Evropské unie. Lidé se obávají ztráty zaměstnání a příjmů. Vyplývá to z průzkumu společnosti GfK.

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:20

Německo je proti konfiskaci majetku Kremlu: Obává se žalob za II. světovou válku

Evropská unie nebude moci podporovat konfiskaci zmrazených ruských aktiv, protože Německo je kategoricky proti. Uvedl deník The Wall Street Journal.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy