Ekonomika

Ilustrační fotografie

BREXIT: Británie a Jižní Korea podepsaly dohodu o volném obchodu

Ekonomika

Británie podepsala s Jižní Koreou dohodu o kontinuitě obchodu, která umožní podnikům obou zemí volně obchodovat i po odchodu Británie z Evropské unie. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Dohoda, kterou v Londýně podpisem potvrdily ministryně obchodu obou zemí Liz Trussová a Ju Mjong-hi, je zhruba v souladu s podmínkami stávající dohody o volném obchodu mezi Jižní Koreou a EU.

Ilustrační fotografie

Středočeský kraj získal od banky EU 64,5 milionu na úspory energií

Ekonomika

Středočeské hejtmanství získalo z grantu unijní Evropské investiční banky (EIB) 2,5 milionu eur (asi 64,5 milionu korun) na přípravu energetických úspor v krajských budovách. Díky grantu bude moci spustit takzvané EPC projekty, které se splácejí z peněz ušetřených za nižší spotřebu. Novinářům to dnes řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Ilustrační fotografie

ROBOTIZACE pracovních pozic: Kterým profesím zvoní umíráček?

Ekonomika

Pokladní v supermarketech, poštovní doručovatelé, řidiči metra či administrativní pracovníci. Ti všichni budou v blízké budoucnosti nahrazeni efektivnějšími roboty. Zlaté časy naopak čekají zaměstnance v IT oborech a oblastech, které jsou založeny na lidském přístupu, kreativitě a analytickém myšlení.

Ilustrační fotografie

Johnson chce brexit s dohodou. Trvá ale na zrušení irské pojistky

Ekonomika

Británie chce brexit s dohodou, nemůže ale přijmout tu současnou, zdůraznil dnes v Berlíně před jednáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou britský premiér Boris Johnson. Je podle něj třeba zrušit takzvanou irskou pojistku. Merkelová má ale za to, že takový krok bude možné učinit až v okamžiku, kdy bude jasno o dalších vztazích Bruselu a Londýna. Naznačila ovšem připravenost hledat kompromis.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Spojené státy jsou od recese na hony vzdálené, tvrdí Trump

Spojené státy jsou podle Donalda Trumpa od případné recese na hony vzdálené. Americká ekonomika je ve světě číslo jedna, řekl dnes prezident novinářům v Bílém domě a dodal, že hovořit v současné situaci o recesi je nemístné. Trump dnes také znovu vyzval americkou centrální banku (Fed), aby postupně snížila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod.

Vývoj ekonomiky

Co přinese páteční setkání v Jackson Hole?

Ekonomika

KOMENTÁŘ: Centrální banky v posledních týdnech stále více snižují sazby. Potvrdí se po pátečním projevu guvernéra Fedu Powella, že dochází k obratu globální monetární politiky? Seznam mluvčích ještě není znám, ale hlavním tématem by měly být výzvy monetární politiky. Diskutovat se bude také o dopadech rozdílných úrokových sazeb, důsledcích kvantitativního uvolňování na kapitálové trhy, o novém mandátu centrálních bank a cestě k normalizaci, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Alena Schillerová

Pětihodinové jednání Maláčové a Schillerové o rozpočtu skončilo bez výsledku

Ekonomika

Jednání ministryň práce Jany Maláčové (ČSSD) a financí Aleny Schillerové (za ANO) o podobě rozpočtu resortu práce na příští rok skončila dnes bez výsledku. Vyjednávání, které dnes mělo trvat původně hodinu a protáhlo se na pět hodin, bude pokračovat ve středu. Maláčová to sdělila na twitteru. Požadovala pro svůj resort o 11,7 miliardy korun víc, než navrhlo ministerstvo financí.

Ilustrační foto

Ekonomika

Trumpův ústup a signály z Německa oživují trhy

KOMENTÁŔ: Trumpův ústup z výrazně protičínského postoje a signály Německa, že při jakémkoli náznaku recese dojde k fiskálnímu uvolnění, podpořily na začátku týdne postoj trhů. Důležitý týden má před sebou Itálie, stejně jako Fed, který bude následovat pátečním projevem guvernéra Powella, říká John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Inflace v eurozóně klesla na jedno procento. Výrazně se vzdálila cíli ECB

Ekonomika

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zpomalilo na 1,0 z červnových 1,3 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Upravil tak svůj dřívější rychlý odhad, ve kterém pro eurozónu uváděl tempo růstu 1,1 procenta. V celé Evropské unii míra inflace klesla na 1,4 procenta z 1,6 procenta.

Brexit

Tvrdý BREXIT: Británie se žene do ZÁHUBY

Ekonomika

Británie bude v případě odchodu z Evropské unie bez dohody čelit nedostatku paliva, potravin a léků. Vyplývá to z vládní analýzy dopadů brexitu bez dohody, kterou získal list The Sunday Times. Přístavy budou podle dokumentu přetížené a hranice s Irskem se vrátí ke klasickému "tvrdému" režimu.

Ilustrační fotografie

Co se děje na trhu s mědí, zlatem, platinou a ropou?

Ekonomika

KOMENTÁŘ: Co nám v tuto chvíli říkají grafy o směřování mědi, zlata, platiny a surové ropy? Měď vykazuje vidinu dobrého krátkodobého vývoje a spíše než na zlato se v krátkém období zaměřte na platinu. Ropa pak zůstává pod vlivem obchodní debaty USA a Číny i omezování produkce ze strany OPEC, říká Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Boris Johnson

Velká Británie na pokraji recese. Johnson se chystá na volby

Ekonomika

Negativní růst ve druhém čtvrtletí je skvělým příkladem síly úvěrového impulsu. Avšak i přes rostoucí počet účastníků trhu, kteří již vidí britskou ekonomiku po kotníky v recesi, si stále myslíme, že ve třetím čtvrtletí dojde k oživení růstu HDP.

USA, ilustrační fotografie

Obchodní válka: Americké firmy propouští kvůli zavedení cel

Ekonomika

V průzkumu společnost Challenger uvedlo v prvním pololetí až 1 430 amerických firem, že budou propouštět zaměstnance z důvodu zavedení cel. Je to dvojnásobek počtu z minulého roku. Číslo prudce vzrostlo zejména v červenci, a to až o 1053 propuštěných.

Stravenky

Provize ze stravenek je vysoká. Je to v podstatě lichva!

Ekonomika

Několikaprocentní provize ze stravenek, již měsíčně účtují obchodníkům a restauratérům vydavatelé stravovacích poukázek, je podle předsedy maloobchodního Družstva CBA Romana Mazáka neúměrně vysoká. "Je to v podstatě lichva," řekl dnes ČTK Mazák.

Londýn

KRIZE míří do Británie: Libře hrozí GIGANTICKÝ propad na úroveň dolaru

Ekonomika

KOMENTÁŔ EKONOMA LUKÁŠE KOVANDY - Britská ekonomika se ve druhém letošním čtvrtletí nečekaně propadla, poprvé za více než šest let. Mezikvartální pokles činí 0,2 procenta. Naposledy se v rámci čtvrtletí ostrovní hospodářství propadlo v posledním čtvrtletí roku 2012, kdy však ještě Evropou otřásala tehdejší dluhová krize, následek světové finanční krize.

Ilustrační fotografie

Českému venkovu chybí vysokorychlostní internet. Nejen mladí odcházejí do města

Ekonomika

Bez internetu si v současnosti už málokdo dokáže život představit. Na venkově a v malých obcích se však často obyvatelé musí smířit s pomalým připojením, nebo dokonce s žádným. Nemožnost pracovat z domu, sledovat on-line videa ve vysokém rozlišení nebo rychle stahovat soubory z internetových úložišť nutí zejména mladé venkov opouštět.

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy