Ekonomika

Ilustrační fotografie

Čerpací stanice značky EuroOil asi zmizí z českého trhu

Ekonomika

Čerpací stanice značky EuroOil asi zmizí z českého trhu. Jejich majitel, státní distributor paliv Čepro, pro ně hledá strategického partnera. Rámec spolupráce je otevřený, může vést až k přejmenování celé sítě s 202 pumpami. Čepro o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Na možnou transakci upozornily dnešní Lidové noviny (LN).

Ilustrační fotografie

Google zavádí nové prvky ochrany soukromí uživatelů

Ekonomika

Americká internetová firma Google zavádí nové prvky ochrany soukromí, které se týkají aplikace Google Maps, platformy YouTube a hlasového asistenta. Informoval o tom dnes server CNBC. Velké technologické firmy čelí rostoucí kritice ohledně množství údajů, které o svých uživatelích shromažďují a jak s nimi nacházejí.

Boeing

V USA nařídili rychlou kontrolu 165 letadel Boeing 737 NG kvůli prasklinám

Ekonomika

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil provozovatelům letadel do týdne zkontrolovat 165 často používaných letadel Boeing 737 NG kvůli možným prasklinám. Následně projdou kontrolou i méně často nasazované stroje tohoto typu - celkem se nařízení dotkne 1911 letadel registrovaných ve Spojených státech. Informují o tom dnes zahraniční tiskové agentury.

Boris Johnson

Johnson řekl, že navrhuje brexitový kompromis, vyzval EU k témuž

Ekonomika

Británie chce učinit kompromis a do Bruselu posílá konstruktivní a rozumné návrhy na řešení problému kolem hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Na sjezdu své Konzervativní strany to dnes prohlásil britský premiér Boris Johnson, který slíbil, že na irské hranici ani poblíž ní za žádných okolností nevzniknou kontroly. Ministerský předseda doufá, že zbytek EU také učiní ústupky, neboť Británie podle něj z unie na konci října vystoupí "ať se stane cokoli".

Karel Gott

Ekonomika

Po Gottovi „mezeru na trhu“ zaplnit nelze

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Po podstatnou část 20. století nepůsobil v tuzemsku jedinec, jenž by sám o sobě, jako „produkt“, představoval úspěšnější vývozní artikl, než jakým byl Karel Gott. Například v Německu v letech 1967 až 2010 Gott prodal 23 milionů kusů desek, jak plyne ze statistiky společnost Universal. Tím se zařadil mezi pět nejprodávanějších interpretů německé hudby všech dob.

Ilustrační fotografie

Kdo líčí pasti na seniory? Šmejdi jsou stále při chuti

Ekonomika

V řadě životních situací je „ne“ kouzelným slůvkem, které nás chrání před obrovskými problémy. Mnoha lidem se ale neříká snadno. U příležitosti dnešního Mezinárodního dne seniorů je důležité připomenout, s jakými nástrahami se starší lidé běžně setkávají a proč je důležité umět odmítnout vnucovanou nabídku.

Energetika, ilustrační fotografie

Co vám může překazit změnu dodavatele energií?

Ekonomika

Každý má právo změnit dodavatele elektřiny a plynu. Ovšem ne vždy jde přechod k jinému dodavateli hladce. Ve změně může bránit současná smlouva o dodávkách energií, proces ale může zkomplikovat i stávající dodavatel nebo administrativní a jiná pochybení. Na co si především dávat pozor? A co dělat, pokud nedojde ke změně dodavatele a zároveň už skončí smlouva s původním dodavatelem?

Ilustrační fotografie

Česká ekonomika zpomaluje. Důvěra je nejnižší za pět let

Ekonomika

Důvěra v českou ekonomiku v září klesla ve srovnání se srpnem o jeden bod na 94,6 bodu, a je tak nejnižší za zhruba pět let. V případě podnikatelů se důvěra snížila o 0,7 bodu na 92,9 bodu, u spotřebitelů to bylo o 1,8 bodu na 103,3 bodu. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Proti loňskému září je důvěra spotřebitelů i podnikatelů nižší.

Velká Británie

BREXIT: Zájem Britů o byznys v Česku dále klesá

Ekonomika

Zájem britských podnikatelů o byznys v Česku s blížícím se brexitem dále klesá. V ČR aktuálně podniká 4694 firem s britskými vlastníky, o pět procent méně než v roce 2018. Objem britského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem je ale na maximu, vyplývá z dat poradenské firmy Bisnode. Do konce října 2019, kdy by měla Velká Británie opustit EU, zbývá zhruba šest týdnů.

Ilustrační fotografie

Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard dolarů

Ekonomika

Americká společnost Microsoft koupí zpět vlastní akcie za 40 miliard USD (937,8 miliardy Kč) a zvýší dividendu. V noci na dnešek o tom rozhodla správní rada společnosti. Program odkupu akcií nemá konečný termín a firma ho může ukončit, kdy bude chtít.

Ilustrační fotografie

Globální krize je tu? Obavy jsou nejsilnější za deset let

Ekonomika

Zhruba 38 procent investorů podle průzkumu společnosti Bank of America Merrill Lynch (BAML) očekává, že světová ekonomika se během příštích 12 měsíců dostane do recese. Podíl respondentů předpovídajících globální recesi je tak nejvyšší za deset let, napsala agentura Reuters. Zhruba 59 procent respondentů však považuje recesi za nepravděpodobnou.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Fed v zajetí Donalda Trumpa. Co můžeme očekávat?

KOMENTÁŘ: Ve středu se uskuteční očekávané zasedání amerického Fedu. Co můžeme očekávat? Sníží Fed sazby na přání Donalda Trumpa? Na tyto otázky odpoví Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

práce v kanceláři

Letos zanikne rekordní množství firem

Ekonomika

Podnikání v České republice v prvním půlroce ukončilo 7 908 kapitálových firem, což je o třetinu víc než ve stejném období loňského roku. Analýza poradenské společnosti Bisnode naznačuje, že by letos mohlo zaniknout rekordní množství firem.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nízké důchody, přemrštěné ceny. Jaká je životní úroveň v Česku?

Životní úroveň v Česku se za posledních 15 let zvedla. Z mezinárodního srovnání podle údajů Eurostatu vyplývá, že ceny v Česku se unijnímu průměru blíží mnohem víc než mzdy. Naopak podstatně horší je situace v případě důchodů. I tak ale Česko zůstává zemí s nejnižší mírou chudoby v osmadvacítce.

USA, ilustrační fotografie

USA o dva týdny odsouvají navýšení cla na čínské zboží

Ekonomika

Spojené státy se rozhodly odložit na 15. říjen plánované navýšení cla na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA činí 250 miliard USD (5,9 bilionu Kč). Na twitteru to oznámil americký prezident Donald Trump, podle nějž jde o projev "dobré vůle". Clo na část čínských výrobků mělo původně ze současných 25 procent narůst na 30 procent už 1. října.

Vývoj ekonomiky

Konec dobrých časů? Největším nepřítelem investora je panika

Ekonomika

KOMENTÁŘ: V dnešní době se v podstatě každý den dozvídáme z médií informace o obchodní válce mezi USA a Čínou, chaosu okolo brexitu nebo o stagnaci, či rovnou poklesu světového hospodářství. Na trhu stoupá nervozita, že „dobré časy“ končí. Je tomu skutečně tak? A co by si z toho všeho měl odnést běžný investor?

Ilustrační fotografie

CHAOS v Británii. Vláda zveřejnila pesimistický scénář brexitu bez dohody

Ekonomika

Výrazné zdražení elektřiny, problémy s dodávkami léků a některých čerstvých potravin, značné komplikace v dopravě přes Lamanšský průliv či nepokoje v Severním Irsku. Takové dopady by mohli pocítit Britové při brexitu bez dohody, uvádí analýza, kterou dnes zveřejnila britská vláda. Pětistránkový dokument s datem 2. srpna 2019 údajně popisuje nejpesimističtější "opodstatněné" předpoklady úřadů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Německá ekonomika spadne do recese, předpovídá IfW

Německý hospodářský institut IfW dnes předpověděl, že německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vstoupí do recese. Zároveň zhoršil odhady hospodářského růstu v Německu pro celý letošní i příští rok. Na německou ekonomiku mají podle institutu negativní vliv obchodní spory a nejistota kolem plánovaného odchodu Británie z Evropské unie.

Ilustrační fotografie

Z venkova mizí malé prodejny potravin. Vzniku nových brání současný stavební zákon

Ekonomika

Prodejen potravin na venkově rok od roku ubývá a zpomalení tohoto trendu či nárůstu jejich počtu brání zdlouhavé získávání stavebního povolení. Ačkoliv maloobchodní sítě disponují vším potřebným pro stavbu nových prodejen v malých obcích, brzdí je zdlouhavá byrokracie. Hlavním problémem je zejména skutečnost, že se k žádosti vyjadřuje velké množství subjektů, které často v místě stavby ani nepůsobí. Změnu současného stavu by mohla přinést novela stavebního zákona.

Ilustrační fotografie

ECB: Naplní ve čtvrtek očekávání trhů?

Ekonomika

KOMENTÁŘ: Prezident ECB Mario Draghi vytvořil na trhu vysoká očekávání. Předpokládá se, že ECB tento týden sníží sazby o 20 základních bodů a znovu oživí kvantitativní uvolňování v hodnotě 50 mld. eur měsíčně. Nyní je čas očekávání naplnit.

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:20

Německo je proti konfiskaci majetku Kremlu: Obává se žalob za II. světovou válku

Evropská unie nebude moci podporovat konfiskaci zmrazených ruských aktiv, protože Německo je kategoricky proti. Uvedl deník The Wall Street Journal.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy