Ekonomika

Ilustrační fotografie

Devět dní do BREXITU: Britská vláda se po neúspěchu pouští do další bitvy

Ekonomika

Britská vláda dnes opět v parlamentu narazila se snahou prosadit dohodu o odchodu z Evropské unie a nyní ji čeká další složitá bitva kolem převádění podmínek brexitu do britského práva. První hlasování o příslušném ratifikačním zákonu je na programu už v úterý, ačkoli více než 100stránkový návrh byl zveřejněn až dnes večer. Vláda jej chce protlačit dolní komorou parlamentu za tři dny, aby mohla Británii vyvést z EU bez dalšího odkladu. Do platného termínu brexitu zbývá už jen devět dní.

práce v kanceláři

Podnikatelé se bojí krize. Letos vzniká nejméně firem za poslední tři roky

Ekonomika

Obavy podnikatelů z dalšího vývoje tuzemské ekonomiky se odrážejí na tempu zakládání nových firem. Letos bylo v ČR založeno 22 250 nových společností, což je nejméně za poslední tři roky. Aktuálně je v obchodním rejstříku zapsáno 503 187 firem, o necelých 11 000 více než na konci roku 2018. Informace dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, jednička v poskytování informací o firmách.

Brexit

Boj o brexit nekončí, Johnson zostudil EU

Ekonomika

Evropská média zhodnotila sobotní dramatické události v londýnském Westminsteru i překvapivý krok britského premiéra Borise Johnsona odeslat předsedovi Evropské rady dva protichůdné dopisy. V jednom žádá unii o odklad brexitu, jak mu ukládá zákon, ve druhém ale říká, že odklad není dobrý nápad.

Boris Johnson

Johnson ještě nemá ohledně brexitové dohody vyhráno

Ekonomika

Britská média dnes na titulních stránkách ohlašují uzavření nové brexitové dohody, kterou ve čtvrtek na poslední chvíli domluvili britští a unijní vyjednavači. Zároveň ale upozorňují, že premiér Boris Johnson ještě nemá vyhráno. O textu totiž bude hlasovat dolní komora britského parlamentu, která se kvůli tomu sejde na mimořádné schůzi v sobotu. Johnson ale nemá v Dolní sněmovně většinu a parlamentní aritmetika je znepokojivá, píše tisk.

Ilustrační fotografie

BREXIT: Právník chce zabránit Johnsonovi, aby předložil dohodu parlamentu

Ekonomika

Britský právník Jolyon Maugham, který je bojovníkem proti brexitu, oznámil, že má v plánu zabránit vládě, aby případnou brexitovou dohodu předložila parlamentu. Jak dnes Maugham uvedl, chce u soudu podat žalobu kvůli tomu, že dohoda o odchodu země z EU je podle něj v rozporu s britským daňovým právem.

Ilustrační fotografie

Dobrá zpráva pro řidiče. Ceny pohonných hmot v Česku klesly

Ekonomika

Pohonné hmoty v Česku za poslední týden mírně zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla od minulé středy o sedm haléřů na 32,48 koruny za litr. Nafta zlevnila o devět haléřů na 31,95 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Poslanecká sněmovna

Ekonomika

Velkoobchody mohou mít o svátcích otevřeno, rozhodli poslanci

Zákon zakazující prodej v obchodech o stanovených svátcích bude i nadále platit. Nebude se ale už nově vztahovat na velkoobchod. Dnes tak rozhodla Sněmovna, když odmítla návrh Senátu na zrušení zákona o prodejní době. Stvrdila však původní návrh poslanců ANO a ODS, který ze zákazu vyjímá velkoobchod, tedy obchody pro podnikatele. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Huawei

Huawei navzdory americkým sankcím výrazně zvýšil tržby

Ekonomika

Čínská společnost Huawei Technologies od ledna do konce září zvýšila tržby meziročně o 24,4 procenta na 610,8 miliardy jüanů (přes dva biliony Kč). A to navzdory sankcím, které proti firmě zavedly Spojené státy. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Huawei je největším výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě.

Ilustrační fotografie

BREXIT: Jaký bude mít dopad na české firmy, zaměstnance a zákazníky?

Ekonomika

Zdražení vývozu a dovozu aut o desetinu. Nejistota ohledně smluv či smluvních pokut pro firmy obchodující s ostrovním královstvím. Riziko dvojích plateb povinných pojištění pro české zaměstnance pracující v Británii. To jsou jen některé z konkrétních dopadů, které nejen na české firmy a zaměstnance, ale i zákazníky a spotřebitele bude mít tvrdý Brexit. 

Ilustrační fotografie

BREXIT: Prioritou je zajistit odchod z EU 31. října, uvedla královna Alžběta II.

Ekonomika

Britská královna Alžběta II. dnes v projevu sepsaném vládou v parlamentu uvedla, že prioritou kabinetu vždy bylo zajistit odchod Spojeného království z Evropské unie 31. října. Londýn bude usilovat o nové partnerství se společenstvím založeném na volném obchodu, dodala. Kabinet navíc hodlá přijít s návrhem nového imigračního zákona, který po brexitu ukončí volný pohyb osob. Panovnice svým proslovem slavnostně zahájila novou parlamentní schůzi.

USA, ilustrační fotografie

Ekonomika

WTO oficiálně povolila Spojeným státům uvalit cla na zboží z EU

Světová obchodní organizace (WTO) dnes oficiálně povolila Spojeným státům uvalit cla na dovoz zboží z Evropské unie v hodnotě 7,5 miliardy USD (téměř 176 miliard Kč) ročně. Cla jsou reakcí na nezákonné subvencování evropského výrobce letadel Airbus. Oznámil to dnes orgán WTO pro řešení sporů. Cla by podle dřívějších zpráv měla začít platit 18. října.

Ilustrační fotografie

Německo je frustrováno brexitem. Další odklad ale připouští

Ekonomika

V Německu sílí frustrace z peripetií okolo brexitu a rychlé vystoupení Británie z Evropské unie na konci tohoto měsíce si přejí už dvě třetiny obyvatel. Vláda kancléřky Angely Merkelové (CDU) je přesto podle všeho připravena Londýnu poskytnout další odklad termínu, pokud o něj požádá. V takovém případě by se brexit podle Berlína uskutečnil příští rok, nejpozději zřejmě v létě.

pelety

dTest organizuje hromadný přechod na vytápění peletami

Ekonomika

Spotřebitelská organizace dTest spustila registraci do hromadného nákupu kamen na pelety a dřevěných pelet s názvem „Chci kamna (n)a pelety“. Kampaň cílí především na spotřebitele, kteří vytápí jednotlivé místnosti lokálními topeništi, tedy i chataře a chalupáře. Smyslem je dojednat výhodnější ceny pro pořízení pelet a peletových kamen se vzduchovým výměníkem, které budou menší zátěží pro ovzduší než například kamna na uhlí a brikety.

pohonné hmoty

Ceny pohonných hmot v Česku dál stagnují

Ekonomika

Ceny pohonných hmot v Česku stagnují. Litr benzinu Natural 95 se prodává v průměru za 32,55 Kč/l, tedy za stejnou cenu jako minulou středu. Litr nafty pak zlevnil pouze o haléře na průměrných 32,04 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Brexit

Ekonomika

Britské podniky děsí brexit. Chtějí dohodu s EU

Britské podniky se s velkými obavami chystají na plánovaný odchod země z Evropské unie a vyzývají vládu, aby zabránila brexitu bez dohody. Británii už teď kvůli nejistotě kolem brexitu, zpomalování růstu globální ekonomiky a napětí v mezinárodních obchodních vztazích hrozí hospodářská recese. Brexit bez dohody by mohl hospodářskou situaci v zemi ještě zhoršit.

Boris Johnson

BREXIT: Johnson čelí další vzpouře ve vládě, hrozí demise

Ekonomika

Britský premiér Boris Johnson čelí další vzpouře ve vládě kvůli vyhlídkám na brexit bez dohody a v Downing Street panují obavy z nových ministerských demisí. Píše to dnes deník The Times. S rezignací by podle něj po úterní turbulentní schůzi kabinetu mohla přijít pětice ministrů.

Theresa Mayová v Parlamentu Velké Británie

BREXIT: Britská vláda plánuje znovu přerušit činnost parlamentu

Ekonomika

Britská vláda plánuje po projednání dnešní agendy přerušit zasedání parlamentu, aby mohla příští pondělí slavnostně zahájit novou schůzi a předložit své legislativní plány. Záměr ohlásila minulý týden poté, co parlamentní přestávku nařízenou od druhého zářijového týdne anuloval britský nejvyšší soud jako nezákonnou. V pondělí večer nicméně ještě nebylo jasné, zda už byl nový plán předán ke schválení královně Alžbětě II.

Úřad práce, ilustrační fotografie

Nezaměstnanost v Česku nemá kam klesat. Tři měsíce stagnuje

Ekonomika

Nezaměstnanost v Česku zůstala v září už třetí měsíc v řadě na 2,7 procenta. Počet lidí bez práce ale klesl na 201.900, což je nejnižší zářijová hodnota od roku 1996. Snížil se také počet volných pracovních míst, zaměstnavatelé jich nabízeli zhruba 345.000. Oznámil to dnes Úřad práce ČR (ÚP ČR).

Ilustrační fotografie

Na telefony Huawei Mate 30 už nejdou stáhnout aplikace Android

Ekonomika

Uživatelé chytrých telefonů Huawei Mate 30, které jsou bez plné verze operačního systému Android americké společnosti Google, už si aplikace pro Android nemohou manuálně stáhnout ani oklikou. Upozornil na to bezpečnostní expert, jehož citovala agentura Bloomberg.

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy