Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnaných ubývá a firmy už nemají kde brát

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nezaměstnanost v dubnu dále poklesla, tentokrát na 4,4 %. Je to o 1,3 procentního bodu méně než loni v dubnu, respektive počet nezaměstnaných se oproti loňskému roku snížil o dalších téměř 88 tisíc.

Dubnový pokles nezaměstnanosti jde na vrub rozjezdu sezónních prací ve stavebnictví a zemědělství a zejména pak ekonomickému růstu, který navzdory svému zpomalení stále vytváří nová pracovní místa. Informuje Petr Dufek,ČSOB.

Aktuálně představuje nabídka práce na úřadech přes 159 tisíc volných pracovních míst a zdaleka se neomezuje jen na nejúspěšnější regiony v rámci ČR.

Firmy stále hledají dělníky, kováře a nástrojářeV tom, koho firmy hledají, se toho v posledních měsících příliš nemění. Na prvním místě jsou opět pomocní pracovníci do výroby, kvalifikovaní dělníci, kováři a nástrojáři.

V top desítce i nadále zůstávají řidiči, pracovníci ostrahy, kuchaři a řemeslníci. Z pohledu nabízených minimálních mezd jsou na prvním místě řidiči, a ti jsou nedostatkovou profesí v podstatě ve všech regionech země.

Množství pracovních nabídek roste i v regionech s nadprůměrnou nezaměstnaností, kde ještě existuje nepochybně určitý prostor ke snížení nezaměstnanosti. Prostor k dalšímu poklesu nezaměstnanosti za celou ČR je však už omezený. A to přestože v některých městech a okresech s nadprůměrnou nezaměstnaností existuje docela silná nabídka volných pracovních míst.

Je otázkou, nakolik je tato nabídka práce nezajímavá z titulu nízkých nabízených mezd a nakolik jen koliduje se stávající sociální sítí, respektive s příspěvkem na bydlení.

Je velmi pravděpodobné, že v rámci evropských žebříčků si ČR i nadále udrží první místo jako země s nejnižší nezaměstnaností v EU.

Témata:  nezaměstnanost lidé práce ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy