Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mzdy rostou díky velmi napjaté situaci na trhu práce

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

I třetí odhad domácího ekonomického růstu potvrdil, že česká ekonomika na začátku druhé poloviny loňského roku výrazně zpomalila. Mezičtvrtletní dynamika byla potvrzena na 0,2 % a meziroční růst zůstal na 1,9 %. Hlavním tahounem domácího hospodářství se znovu stává domácí spotřeba, která ve třetím čtvrtletí vzrostla o 0,9 %. Její příznivá dynamika podle našeho odhadu pokračovala i v posledním čtvrtletí loňského roku. Napovídá tomu silná akcelerace mezd, které ve třetím čtvrtletí nominálně vzrostly o 4,5 % y/y. Informuje Viktor Zeisel, Economist, Investment Banking.

Mzdy rostou díky velmi napjaté situaci na trhu práce. Vzhledem k nízké nezaměstnanosti musí firmy soutěžit o kvalifikovanou pracovní sílu, a to se právě projevuje v mnohem rychlejším zvyšování platů. To se děje, jak ukazují dnešní data, i na úkor ziskovosti domácích firem.

Domácnosti se také nebojí utrácet, jak ukazuje klesající míra úspor. To také svědčí o jejich pohodě, kterou dobře ilustrují například indikátory důvěry spotřebitelů, které se drží blízko svých maxim. Navíc domácnosti více investují, což se projevuje i na nemovitostním trhu, když ceny bytů rapidně rostou. 

Kromě domácí spotřeby očekáváme, že ve čtvrtém kvartále znovu akceleroval přebytek bilance zahraničního obchodu. Napovídá tomu slušná dynamika v průmyslu, dobré předstihové indikátory a hlavně solidní vývoj německé ekonomiky, která podle ekonomů SG ke konci roku také výrazně zrychlovala.

Náš předběžný odhad ukazuje na růst české ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku o 0,8 % q/q, což by mělo vytáhnout celkový růst za rok 2016 na 2,5 %. Tento rok by ekonomika podle našeho odhadu měla ještě mírně zrychlit na 2,7 %.

 

Témata:  ekonomika platy / mzdy trh práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy