Za houbaření i vycházky lesem hrozí pokuta až 30 tisíc

Pokuta až ve výši 30 tisíc čeká na ty, kteří neoprávněně vstoupí do lesa. Majitelům lesů totiž už došla trpělivost s těmi, kteří zákaz vstupu ignorují. Chtějí se tak vyvarovat především nebezpečným situacím v období honů.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministr zemědělství Marian Jurečka chce zpřísnit pokuty za porušení zákazu vstupu do lesa. Lidé si totiž často neuvědomují, že i nevinné houbaření nebo procházka po lese může skončit tragédií. Za neoprávněný vstup do honitby doposud hrozila pokuta 10 tisíc, nový zákon o myslivosti ale umožňuje uložit pokutu až třikrát vyšší.

"Nově za účelem bezpečnosti osob zejména v době rozmnožování, hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo provádění lovů bude moci orgán státní správy myslivosti opatřením obecné povahy nařídit přiměřená omezení nebo i zákaz vstupu do honitby nebo jejích částí, s výjimkou pozemních komunikací," vysvětlil mluvčí Ministerstva zemědělství Hynek Jordán nové znění zákona. Uvedená omezení nebo zákazy se nebudou vztahovat na hospodářskou činnost vlastníků, nájemců popřípadě pachtýřů honebních pozemků.

O omezení vstupu do lesa nebo jeho části se lidé dozví na úředních deskách příslušných obecních úřadů nebo na úřední desce orgánu státní správy myslivosti. Omezení by se mělo týkat především období honů, kdy se lidé nerozpakují vyjít si do lesa na procházku klidně i s na volno puštěným psem.

"Při nerespektování rozhodnutí orgánu státní správy myslivosti může být udělena pokuta až do výše 30 000 Kč, tj. horní hranice pokuty," dodal Jordán. Kontrolu bude provádět myslivecká stráž, popřípadě Policie ČR či obecní policie. Uživatel lesa bude moci ohlásit podezření z porušení vstupu do lesa státní správě myslivosti, která s hříšníkem zahájí správní řízení.

Témata: Příroda | houby

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky