Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská komise vyzvala Itálii k přijetí dalších škrtů

Evropská komise (EK) v pátek vyzvala Itálii, aby naléhavě dokončila a představila návrh nových rozpočtových škrtů a reforem. Informovala o tom agentura AFP.

Krátce před zahájením zasedání unijních ministrů financí Amadeu Altafaj, mluvčí komisaře pro hospodářské a měnové záležitosti Olliho Rehna, sdělil, že Brusel „nabádá italské úřady, aby naléhavě dokončily a zveřejnily tyto plány“.

Podle mluvčího se Řím musí především zaměřit na posílení důvěryhodnosti italské ekonomiky a její schopnost „překonat současné výzvy“. Itálie by měla přijmout opatření nejen na fiskální konsolidaci, ale i na podpoření ekonomického růstu.

Ve snaze uklidnit trhy italská vláda v polovině září schválila zapsání dluhového limitu do ústavy. Premiér Silvio Berlusconi navíc slíbil vyrovnat rozpočet do roku 2013, tomuto úsilí má pomoci úsporný balíček v celkovém objemu téměř 60 miliard eur (1,5 bilionu Kč). Tento plán vlády počítá se zvýšením horní sazby daně z přidané hodnoty (DPH) o jeden procentní bod na 21 procent.

Na konci září země snížila předpověď ekonomického růstu do roku 2013. Podle posledního odhadu italská ekonomika letos přidá 0,7 procenta, zatímco původní prognóza počítala s růstem o 1,1 procenta. V příštím roce si tamní hospodářství polepší o 0,6 procenta, místo dříve udávaných 1,3 procenta.

Země se dlouhodobě potýká s nízkým ekonomickým růstem a vysokou mírou zadlužení, která se pohybuje kolem 120 procent hrubého domácího produktu (HDP).

Témata:  evropská komise Itálie

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy