Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zubaři zdražují, někteří až o 40 procent, ukázal průzkum

Zubaři, ilustrační fotografie
Zubaři, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Spousta lidí nechodí k zubaři ráda, někteří mají ze zubařského křesla bez nadsázky hrůzu. A přispívá k tomu i fakt, že návštěva zubařské ordinace může vyjít pořádně draho. A dentisté navíc tlačí ceny dál vzhůru.

O tom, že zubaři zdražují, informuje pondělní MF DNES. Deník to zjistil na základě ankety mezi přibližně stovkou dentistů ze všech koutů republiky.

Ukázalo se, že i když někteří ze zubařů zdražili nehrazené zákroky za poslední dobu jen o pět procent, mnohem častěji ceny poskočily nahoru o dvacet, někde ale i o 40 procent.

Zubaři však ceny hájí slovy, že oproti cizině je u nás zubní péče stále laciná. A ceny jdou nahoru prý proto, že v oboru je hodně novinek a náklady na moderní vybavení ordinací nejsou právě nízké.

Řada zubařů si tak počítá takzvanou minutovou kalkulaci, aby ocenila čas strávený s pacienty a použité přístroje. I tady jsou ovšem velké rozdíly - "minutovné" totiž kolísá od 25 až po 90 korun.

Za to, že skoro pokaždé v zubařské ordinaci musíme sáhnout do peněženky, mohou prý ovšem i zdravotní pojišťovny, které už řadu let neaktualizovaly seznam hrazených výkonů a zákroků.

Témata:  zubaři

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy