Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost je v lednu nižší, než se čekalo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Míra nezaměstnanosti vzrostla v prvním měsíci nového roku jen nepatrně a na úrovni 6,4 % je nižší, než co čekával finanční trh. Nárůst nezaměstnanosti je pro přelom kalendářního roku záležitost typická: roli zde hrají sezónní faktory, tedy útlum prací v zemědělství a stavebnictví, a také ukončení smluv a dohod na dobu určitou související s koncem kalendářního roku. Informuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Uvedené faktory dle všeho povedou k nárůstu míry nezaměstnanosti také v únoru, v dalších měsících by se ale již míra nezaměstnanosti v české ekonomice měla snižovat.

Meziročně ovšem míra nezaměstnanosti v lednu klesla o 1,3 procentního bodu: to je velmi výrazný pokles, zaznamenaný již také v prosinci. Meziročně klesl počet lidí bez práce bezmála o 89 tisíc.

Situace na tuzemském trhu práce se zlepšuje: roste počet pracovních příležitostí, zvyšuje se tedy zaměstnanost a míra nezaměstnanosti naopak klesá.

Vývoj na trhu práce se opožďuje za vývojem ekonomiky jako celku a růst HDP České republiky, tedy jak růst vykázaný v roce 2015, tak pokračování růstu HDP v roce letošním, povede k dalšímu poklesu nezaměstnanosti v tuzemské ekonomice.

Za celý rok 2015 činila průměrná míra nezaměstnanosti 6,5 %. Pro letošní rok odhaduji celoroční průměr na úrovni 6,0%, možná se ale dočkáme i ještě nižšího čísla.

 

Témata:  nezaměstnanost ekonomika lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy