Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pět tipů, jak vyhrát dražbu nemovitostí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Moderní technologie mění svět nemovitostí, nakupovat v dražbě lze i z pohodlí domova. Drtivá většina dražeb nyní probíhá elektronicky. Proč dát přednost nákupu nemovitosti v dražbě před jinými způsoby? Oproti jiným metodám jsou dražby naprosto bezpečné, rychlé a nemovitosti můžete pořídit za daleko nižší ceny, než je běžné. Navíc elektronické dražby jsou komfortní a transparentní. Žádné skryté nabídky, žádné složité scénáře a dlouhé prostoje, kdy není jasné, kdo je vítěz. A pokud chcete získat svůj vysněný rodinný dům, byt nebo jinou nemovitost, zde je několik tipů od společnosti Eurodražby.cz, jak uspět v dražbě nemovitostí:

1) Vytvořte si strategii ještě před dražbou

Ještě před dražbou musíte mít jasno, jaká je vaše strategie a co přesně s nemovitostí zamýšlíte. Jestli je to jen investice určená k dalšímu prodeji nebo pronájmu nebo jestli je to pro vás, jak se tak říká, na celý život. Jestli preferujete spíše dražší nemovitost v lepším stavu nebo levnější a poté investovat do oprav a různých vylepšení. Také je potřeba vždycky zhodnotit okolí, nároky na služby a podobně. „Jasná strategie zvyšuje vaše šance, že najdete správnou nemovitost. Nejde o to jen vyhrát v dražbě, ale získat přesně tu nemovitost, kterou potřebujete,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

2) Udělejte si „domácí úkol“

Vždy důkladně prozkoumejte vlastnosti nemovitosti a také si zjistěte informace o místním trhu. Seznamte se se sousedy, rozhlédněte se po okolí, jak vypadá třeba místní škola, jestli není v noci dané místo nebezpečné atd. Rostou ceny nemovitostí v dané lokalitě nebo klesají? Jak se vyvíjí nájemné? Jaká je míra nezaměstnanosti a demografický profil? Na internetu lze jistit spoustu užitečných informací, a pokud prvotní zprávy vypadají dobře, jeďte se tam podívat osobně. 

3) Připravte si finance

Abyste potvrdili vážný zájem o danou nemovitost, musíte předem složit jistinu. Koupě nemovitosti v dražbě je velmi rychlý proces, proto mějte vyřešené i finance pro případ, že v dražbě zvítězíte.

4) Předem si stanovte cenu

Dražby přináší spoustu vzrušení a emocí, ale nenechte se bezhlavě vtáhnout do nepromyšlené přihazovací války, i když to v dané chvíli může být zábava a adrenalin. Předem si stanovte nějakou hranici, ale pokud chcete nemovitost opravdu získat, buďte připraveni ji trochu překročit. Vítězství ovšem musí být za rozumnou cenu. „Nenechte se vyprovokovat ostatními uchazeči a neztrácejte příliš energie přemýšlením nad tím, jaké mohou být jejich plány. Přihazujte svým tempem a držte se svého plánu,“ dodává Radim Hasman.

5) Vydržte až do konce dražby

Elektronické dražby jsou živý organismus, a dokud nepřijde pomyslné klepnutí dražebního kladívka, nic není definitivní. Řada zájemců čeká s přihozením až na poslední chvíli a doufá, že takový tah pomůže rozhodnout. Ale pokud je nabídka těsně před vypršením termínu, tak je dražba automaticky prodloužena, aby měli možnost reagovat i další zájemci. Takže nejásejte předčasně a chraňte svou nabídku až do úplného konce.

Témata:  dražba nemovitosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy