Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máme se bát islamizace Evropy? Biskup má jasno

Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Zařízení pro uprchlíky Bělá pod Bezdězem
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Plzeňský biskup František Radkovský je jedním z těch, které Miloš Zeman ocenil u příležitosti 28. října. V rozhovoru pro Radiožurnál mluvil také o tom, co si myslí o migrační vlně a zda se obává příchodu muslimů.

Tomu, co stojí za migrační vlnou, prý nerozumí. „Já si někdy říkám, kdož ví, jestli to není tak trošku vyprovokované uměle nebo úmyslně na oslabení Evropy. To nevím," uvedl biskup s tím, že silná Evropa by mohla vadit třeba Spojeným státům.

„Ale na druhé straně si myslím, že to spíš může být taková vlna, prostě taková spontánní, i když na druhé straně hodně podporovaná těmi, kteří na tom vydělávají," domnívá se duchovní a dodává, že zájem na celé věci mají třeba převaděči.

Věří, že na prvním místě jsou ti, kterým jde ve vlasti o život, nebo ti, kteří utíkají z táborů v Jordánsku nebo Libanonu, aby našli perspektivu pro sebe a své děti. Tu podle něj v takových táborech prostě nemají. „Ti lidi už jsou tam, já nevím, dva roky možná a prostě perspektivu to nemá, protože je to takové provizorní bydlení a škola žádná a tak dále a rodiče, kteří mají trochu odpovědnost, tak si říkají: 'No, tohle nejde, my potřebujeme jednak sami vydělávat a jednak ty děti někde vzdělávat.' Tak to chápu, že potom odcházejí," přiznává Radkovský.

Češi podle něj nejsou příliš zvyklí na cizince, proto se jim třeba křesťané zdají bližší než muslimové. „I když samozřejmě je to naprosto jiná kultura, ať už je to křesťan nebo muslim, protože jsou z jiného konce světa. Já si myslím, že důležité je jedno, že ti lidé musejí chtít a musí vědět, že tady pro ně bude zajištěno dobré, že budou zajištěny dobré podmínky a to oni necítí. Oni spíš odcházejí jinam," myslí si plzeňský biskup.

Podmínky v českých zařízeních by podle něj měly být lidštější. Islamizace Evropy se ale podle svých slov až tak nebojí. „Já si myslím, že je potřeba, abychom se jako Evropani drželi své identity, pak budeme schopni jednat s muslimy jako rovný s rovným. Ale jestliže děláme takové ty falešné kroky multikulturní, že se tedy vzdáme všeho a myslíme si, že ti ostatní taky, tak to teda ani náhodou. Muslimové jsou prostě naprosto jiní," uvedl v rozhovoru duchovní.

„Evropa a Amerika často jedná způsobem, kdy se motá do něčeho, čemu naprosto nerozumí a chová se jak slon v porcelánu, a pak se nemůžeme divit, že to má takové důsledky, jaké to má," dodal s tím, že často kroky v jednání dělají lidé, kteří často nevědí, která bije.

Témata:  islám uprchlíci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy